Вијести Свијет

Захарова: Рјешење за Донбас није „мирна реинтеграција“ коју предлаже Пленковић

НАГЛАСИЛА: РЕЦЕПТ ЈЕ САДРЖАН У МИНСКИМ СПОРАЗУМИМА КОЈЕ ЈЕ ОДОБРИО И СБ УН

ПОРТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је данас да за рјешавања кризе у Украјини постоје Мински споразуми и да за то нису потребни други „рецепти“, као што је приједлог премијера Хрватске Андреја Пленковића да се размотри искуство мирне реинтеграције територија.

Захарова је у изјави за „Спутњик“ подсјетила да је у циљу рјешавања сукоба у Украјини Савјет безбједности УН 2015. године усвојио и одобрио Мински пакет мјера.

„То је основа без алтернативе за успостављање мира и враћање Донбаса у правни, економски и хуманитарни простор Украјине. Никакви други рецепти овђе нису потребни,“ рекла је Захарова.

Она је истакла да је „само неопходно да се Кијев придржава свих одредби Минских споразума“.

„То се односи и на Дејтонски мировни споразум у Босни и Херцеговини, о чијој је реализацији детаљно разговарано с руководством Хрватске приликом недавне посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова региону“, додала је Захарова.

Лавров је у сриједу боравио у радној посјети Загребу гдје је разговарао са хрватским званичницима, подсјећа портал.

Како је рекао хрватски премијер, разматране су све спољнополитичке теме које одговарају нивоу посјете шефа руске дипломатије први пут послије 16 година, „укључујући и Украјину“.

Пленковић је рекао да „постоји јединствено хрватско искуство које је повезано и с Дејтонским мировним споразумом, јер је предсједник Хрватске Фрањо Туђман већ тада видео како се може мирно реинтегрисати хрватско Подунавље“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар