Вијести Федерација/БиХ

Због прања новца претреси службених просторија 15 правних лица у ФБиХ

АКЦИЈОМ ОБУХВАЋЕНИ И САРАЈЕВО, МОСТАР, ЛИВНО, КОЊИЦ, ТУЗЛА, ЗЕНИЦА, Ш. БРИЈЕГ...

У НАСТАВКУ активности у оквиру оперативне акције кодног назива ‘Задруга’, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) извршили су претресе службених просторија 15 правних лица на подручју Сарајева, Мостара, Ливна, Коњица, Широког Бријега, Тузле, Градачца, Доњег Вакуфа и Зенице.

Претреси се врше по Наредби Кантоналног суда Кантона Сарајево, због сумње у извршење кривичног дјела „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелима „Прање новца“, „Злоупотреба службеног положаја“, „Кривотворење исправе“ и „Недозвољено кориштење личних података“.

Како се наводи у саопштењу СИПА, током реализације наведених активности, у координицији са Кантоналним тужилаштвом Кантона Сарајево и Кантоналним судом у Сарајеву, издејствоване су три усмене наредбе за претрес које се односе на два правна лица и један стамбени породични објекат.

„Наведене активности полицијски службеници СИПА проводе се у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, МУП-а Кантона 10, МУП-а Западно-херцеговачког кантона, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Средњобосанског кантона и МУП-а Зеничко-добојског кантона“, стоји у саопштењу.

Напомињемо да су у оквиру предмета ‘Задруга’ у претходном периоду полицијски службеници СИПА реализовали двије оперативне акције у координацији и под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево.

Такође, СИПА је у склопу наставка сарадње са Кантоналним тужилаштвом Кантона Сарајево по наведеном предмету поднијела Извјештај о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима против два физичка и два правна лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело „Прање новца“, на начин да су пријављена физичка лица у периоду од 2010. године до 2017. године основали два правна лица као агенције за посредовање у запошљавању, путем којих су, по основу фактурисања услуга, које стварно нису извршене, омогућили прикривање природе, извора и поријекла новчаних средстава у укупном износу од 51.765.502 КМ која су стечена кривичним дјелима.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/SIPA-pretresa-prostorije-15-pravnih-lica/479985

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар