Вјере Одабрано

Архиепископ Елпидофор: СПЦ има константну подршку Васељенске патријаршије у вези са Црном Гором

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: „МИ СМО ДЕЦА ВИЗАНТИЈЕ, ИЗГРАДИЛИ СМО НАШЕ ЦРКВЕ ПО ПРИМЕРУ ВИЗАНТИЈЕ“
  • Поглавар СПЦ Архиепископу Цариградске патријаршије у САД рекао: „Остајемо чврсто и трајно повезани са грчким народом”

ЊЕГОВА светост Патријарх српски г. Иринеј посјетио је седиште Архиепископа Цариградске патријаршије у Сједињеним Америчким Државама.

У свом поздравном обраћању, Његово високопреосвештенство Архиепископ амерички г. Елпидофор је изразио радост због прилике да укаже добродошлицу Патријарху Српске православне цркве, истакавши дух сарадње међу двјема црквама, посебно у Сједињеним Државама. Такође је нагласио константну подршку Васељенске патријаршије у вези са ситуацијом у Црној Гори.

“Зато, рекао је Архиепископ, са братском љубављу и најдубљим поштовањем подржавамо напоре ваше Светости, по питању залагања за пријатељске односе, мир и јединство, молећи се увијек за здравље и духовни напредак Ваше светости, као и вјерника и свештенства Српске православне цркве”.

У свом одговору Патријарх српски Иринеј, захвалио је Архиепископу Елпидофору на топлим ријечима и што га је позвао да се сретну на почетку Светог и Великог поста. Подсјетио је на историјске везе које српски и грчки народ деле још од времена Светог Саве у 13. вијеку.

„Ми смо деца Византије. Изградили смо наше цркве гледајући на пример Византије, додајући и свој јединствени печат, попут манастира Студенице.“

Патријарх Иринеј у свом обраћању није само инсистирао на заједничким коријенима, већ и на духу братске помоћи и подршке, посебно у вријеме Првог свјетског рата, када је српска војска пронашла сигурност на Крфу, прије него што се вратила да ослободи своје земље, или рецимо у скорије вријеме током рата на Косову и Метохији, а и данас са ситуацијом у Црној Гори.

“Остајемо, рекао је Патријарх, чврсто и трајно повезани са грчким народом.”

У пратњи Његове светости Патријарха Иринеја били су Преосвећени епископи: шумадијски Јован и источноамерички Иринеј, као и протођакон Дамјан Божић.

Неколико дана прије овог сусрета, Патријарх српски Иринеј присуствовао је ванредном Сабору Српске православне цркве у Сјеверној, Централној и Јужној Америци, који се 29. фебруара 2020. одржао у Клирвотеру на Флориди.

(Извор: Greek Orthodox Archdiocese of America)

https://mitropolija.com/2020/03/06/arhiepiskop-elpidofor-naglasio-stalnu-podrsku-vaseljenske-patrijarsije-u-vezi-sa-situacijom-u-crnoj-gori/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар