Вјере Главно

Бошњачке муфтије се мијешају у изборе дизањем галаме да је могућа изборна превара

МУСЛИМАНИ ПОЗВАНИ ДА 7. ОКТОБРА ГЛАСАЈУ ПО САВЈЕСТИ АЛИ У СКЛАДУ СА ИСЛАМСКИМ МОРАЛОМ
  • Тврде да ИЗ у БиХ има сазнања да се у Републици Српској „организовано тргује гласовима Бошњака-повратника, посебно у Сребреници и другим зонама почињеног геноцида“

МУФТИЈЕ Исламске заједнице (ИЗ) у БиХ данас су саопштиле да су забринуте због сазнања да су могуће преваре на општим изборима у БиХ 7. октобра, те да у те изборне преваре могу бити укључене политичке странке из сусједства, поједини званичници суседних држава и њихових институција.

Послије радног састанка с поглаваром ИЗ у БиХ Хусеином Кавазовићем, саопштено је да ИЗ у БиХ има сазнања да се у Републици Српској „организовано тргује гласовима Бошњака-повратника, посебно у Сребреници и другим зонама почињеног геноцида“.

Муфтије су све муслимане, али и остале грађане у БиХ позвале да не подлијежу притисцима и да не тргују својим правом и слободом.

Позвале су и све домаће и међународне институције укључене у спровођење избора, да учине све како „политичка корупција не би обесмислила изборни процес“.

Чланови Вијећа муфтија из БиХ су осудили говор мржње према исламу и муслиманима, који се, како су указали, могао чути и пре званичног почетка предизборне кампање, те покушаје увлачења ИЗ и њених ауторитета у изборне кампање.

„ИЗ је очекивала од свих политичких субјеката да у својим предизборним програмима и током кампање грађанима понуде конкретна рјешења бројних социјалних, економских и, уопште, животних проблема грађана“, наводи се у саопштењу.

Муфтије су позвале све чланове и припаднике ИЗ у БИХ да изађу на изборе и да гласају према властитој савјести и „исламском моралу“.

Посебно су позвали Бошњаке из РС да, ако нису гласали путем поште, на дан избора гласају у мјестима из којих су протјерани током рата.

Муфтије су позвале све грађане БиХ да, без обзира на припадност, не подржавају оне политичке опције које „сију смутњу и подстичу подјеле међу људима и народима“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар