Вјере

Додик: Осам вјекова СПЦ нас уче да врлином, знањем и истрајношћу можемо постићи и немогуће

„ОРДЕН НЕ СМАТРАМ ОРДЕНОМ МЕНИ НЕГО СРПСКОМ НАРОДУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ“
  • Ујединивши све српске земље, а потом изборивши аутокефалност, Свети Сава нам је као народу дао перспективу у националном и духовном смислу, усмјерио нас на прави пут којим смо корачали 800 година. Историја нас учи да кад год смо били на том путу, нисмо гријешили
  • „Историја, посебно у вријеме Саве Немањића нам објашњава да је свако вријеме тешко и тражи жртву. Оно што данас можемо да урадимо јесте да се преиспитамо да ли смо онакви какве би желио Свети Сава, без обзира да ли служимо народу кроз Цркву или државу”
  • Свети Сава није тражио самосталност за СПЦ да би она била изоловано острво, него да расте са другим црквама и народима. Није нам оставио поруку да се изолујемо, већ да се отворимо свијету и другима и другачијима”

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је обиљежавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ јубилеј над јубилејима и снажна потврда да све што је вриједно и засновано на правим и чврстим темељима има трајање.

Додик је вечерас у Београду на свечаној академији поводом обиљежавања јубилеја СПЦ изразио велику захвалност за високо одликовање – Орден Светог Симеона Мироточивог које му је уручено за залагање за српски народ и Републику Српску.

„Још једном изражавам велику захвалност Синоду СПЦ за додијељени орден и указану част. Овај орден не сматрам орденом мени, него српском народу у Републици Српској, који показује неизмјерну љубав и приврженост нашој цркви”, нагласио је Додик.

Додик је навео да је српски народ исписао до сада хиљаде страница историје, а да је прву и најзначајнију исписао Свети Сава и да је та страница одредила све послије ње.

„Ујединивши све српске земље, а потом изборивши аутокефалност, Свети Сава нам је као народу дао перспективу у националном и духовном смислу, усмјерио нас на прави пут којим смо корачали 800 година. Историја нас учи да кад год смо били на том путу, нисмо гријешили”, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да су плодови труда Светог Саве видљиви не само у СПЦ, него у свим областима живота српског народа – у науци, култури и политици, на свим врлинама и подвизима српског народа кроз вијекове.

„Иако је прошло 800 година од како смо се национално и духовно устројили, неке ствари су остале константе”, рекао је Додик и подсјетио да је аутокефалност СПЦ издејствована у тренутку када се српски народ налазио на географској, духовној и политичкој вододелници између Истока и Запада.

Он је указао да је српски народ и данас на готово истој вододелници и искушењем која је имао Свети Сава.

„Историја, посебно у вријеме Саве Немањића нам објашњава да је свако вријеме тешко и тражи жртву. Оно што данас можемо да урадимо јесте да се преиспитамо да ли смо онакви какве би желио Свети Сава, без обзира да ли служимо народу кроз Цркву или државу”, навео је Додик.

Он је напоменуо да подсјећање на те тренутке када се водила борба за аутокефалност СПЦ подучава српски народ да не одустаје јер ни Свети Сава није одустајао, већ је учио народ да буде храбар, мудар и истрајан, какав је и сам био док је мудро управљао својим бродом и успјешно извео српски народ на пут.

„Историја од осам вијекова Цркве учи нас да врлином, знањем и пожртвованошћу можемо постићи немогуће. Сматрам да немамо бољег и значајнијег примјера од Светог Саве како да се односимо према нашем народу и нашим државама и Цркви, као и према другим народима и државама”, поручио је Додик.

Он је подсјетио да Свети Сава није тражио самосталност за СПЦ да би она била изоловано острво, него да расте са другим црквама и народима.

„Није нам оставио поруку да се изолујемо, већ да се отворимо свијету и другима и другачијима”, каже Додик.

Додик је истакао да је у националне темеље српског народа узидан светосавски завјет, захваљујући којем је кроз вијекове сачуван национални идентитет и уз помоћ којег зна како убудуће да се чува и остане усправан без обзира на тешкоће.

Он је додао да је, захваљујући том завјету, српски народ преживио окупације, ратове, болести, глади, те да је СПЦ све вријеме била уз народ, а и народ уз Цркву.

Додик је на свечаности у Центру „Сава” у Београду честитао одликовања орденима Светог Саве Првог степена Његовој светости патријарху српском Иринеју и предсједнику Србије Александру Вучићу, истичући да су заслужили та одликовања.

Он је нагласио да је свједок колико Вучић помаже Српској.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар