Вјере Главно

Иларион: Ђукановићева власт покушава у Црној Гори оно што је Порошенко урадио у Украјини

ПОТВРДИО У БЕОГРАДУ ДА ЋЕ РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ДАЉЕ ПОДРЖАВАТИ СПЦ
  • У крипти Храма Светог Саве, где је промовисана његова књига „У шта верују хришћани“, архијереј РПЦ рекао: „Порошенко је био умислио да лично може да створи цркву и да ће му стварање нове цркве независне од Руске православне цркве помоћи у изборној трци. Међутим, претрпео је жесток пораз. Данас се нешто слично догађа у Црној Гори, где су власти усвојиле дискриминаторски закон. Власт се окренула против свог народа и народ је изашао на улице

МИТРОПОЛИТ волоколамски др Иларион, предсједник Одјељења за спољне црквене послове Московске патријаршије, оцијенио је да се данас у Црној Гори понавља прича која се прије годину дана дешавала у Украјини када је тадашњи предсједник, Петар Порошенко, у предизборној трци одлучио да створи нову цркву.

По његовим ријечима,Порошенко је био умислио да лично може да створи цркву и да ће му стварање нове цркве независне од Руске православне цркве помоћи у предизборној трци:

„Међутим, у изборној трци је претрпио жесток пораз. Али успио је да својом дјелатношћу много оштети Цркву. Данас се нешто слично догађа у Црној Гори, гдје су власти усвојиле дискриминаторски закон. Власт се окренула против свог народа и народ је изашао на улице. И ми видимо у Црној Гори на хиљаде и десетине хиљада људи који излазе на улице да подрже своју Цркву.“

Иларион је ово казао на промоцији своје књиге У шта верују хришћани у крипти Спомен-храма Светог Саве у Београду.

„Хтио бих све вас да увјерим да ће у овој светој племенитој борби Руска православна црква бити уз Српску православну цркву. И хтио бих свима вама да пожелим да се што пре заврши овај тешки налет искушења која захвата Православну цркву у различитим земљама. Властодршци покушавају да управљају Црквом и да стварају цркву по свом нахођењу. Али, Цркву је створио сам Господ Бог. А чувар Цркве је црквени народ. Управо је тај народ данас изашао на улице“, поручио је Митрополит волоколамски др Иларион.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар