Вјере

Иларион: У Црној Гори се не напада само Српска Црква него цјелокупно православље

„ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ“ РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПРЕДВОДИО ИНТЕРНЕТ-ЛИТИЈУ
  • Митрополит Волоколамски ИЛАРИОН: „Сви који раде против Цркве директно иду против свог народа. И Порошенко је ударио на Цркву па на првим изборима био потучен до ногу“
  • „Од црногорског амбасадора у Москви добио сам руски превод Закона о слободи вјероисповијести и био сам увјераван да у њему нема никакве дискриминације. Ја сам тада рекао амбасадору да је веома опасан пут којим иду црногорске власти. Уколико желите подршку народа не идите против Цркве“

„СВИ који раде против Цркве директно иду против свог народа“ рекао предсједник Одјељења Руске православне цркве за спољне црквене везе Митрополит волоколамски г. Иларион предводећи тридесету „Интернет литију“.

Последња епизода крсних ходова на интернету, која je на празник Светог пророка Илије емитована у продукцији Радија „Светигора“ на бројним платформама, први пут је емитована и на телевизији Храм из Београда.

Митрополит Иларион који, световним језиком речено, обавља функцију „министра спољних послова РПЦ“, поздравио је православне вјернике Црне Горе који се, како на улици, тако и у интернетпростору боре за Цркву и исповиједају Православље.

„То што се данас дешава у Црној Гори доживљавамо као напад власти на вјековну и традиционалну Цркву у Црној Гори“ рекао је он нагласивши да у име руског Патријарха Кирила позива државне власти да се окану таквих послова.

Митрополит Иларион сматра да догађаји у нашој земљи превазилазе оквире локалног питања.

„У Црној Гори се не напада Српска Црква него цјелокупно православље“ рекао је владика и додао да вјерници у Русији али и врх Цркве итекако прате са пажњом дешавања у Црној Гори.

Узрок овом проблему владика Иларион види у мијешању државних власти и партија у простор светог.

„Црквена питања морају да решавају само људи Цркве а никако политичари“ нагласио је митрополит Иларион, и подвукао да политичари на крају никада нису имали корист од таквих подухвата.

„Данас видимо политичаре који кажу – ја ћу да створим своју Цркву. Цркву ствара Христос, а не било која политичка партија или личности“ рекао је митрополит Иларион поткријепвши свој став Јеванђељем по Матеју у ком Господ сам каже да ће сазидати Цркву и „врата пакла је неће надвладати“ (Мт. 16, 18).

Митрополит волоколамски је рекао да би власт требала да прво ријеши сва друга горућа питања у Црној Гори:„Уколико нека од политичких партија поставља за циљ стварање Цркве, то би значило да више нема никаква социјална и друштвена област којом треба да се позабави“ рекао је Иларион Алфејев.

Први човјек за спољне црквене везе Руске цркве рекао је да су власти Црне Горе покушале да га лично убиједе у ваљаност спорног Закона.

„Од црногорског амбасадора у Москви добио сам руски превод Закона о слободи вјероисповијести и био сам увјераван да у њему нема никакве дискриминације“ посвједочио је митрополит Иларион.

„Ја сам тада рекао амбасадору да је веома опасан пут којим иду црногорске власти. Уколико желите подршку народа не идите против Цркве“, нагласио је владика Иларион и додао да то доказује и примјер украјинског предсједника Порошенка који је ушао у сличну авантуру и на првим следећим изборима био потучен до ногу.

Ђакон Павле Божовић

 https://mitropolija.com/2020/08/03/mitropolit-volokolamski-ilarion-ko-je-protiv-crkve-on-je-protiv-naroda-i-narod-ce-ga-odbaciti/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар