Видео Вјере Одабрано

Иринеј: Неки би Црну Гору без Срба, тамо у влади имају осам муслимана, а ниједног Србина

„ПЛАШИМО СЕ ДА У ЦРНОЈ ГОРИ НЕ ДОЂЕ ДО ФИЗИЧКИХ ОБРАЧУНА И ПРОЛИВАЊА КРВИ“
  • Наша и држава и црква немају ништа против  тога што је поново успостављена Црна Гора као држава, они су то били, могу бити и данас, али немају право да буду непријатељи Србији и српском народу
  • „Не видим о чему би се преговарало, једино решење је да повуку закон… Ђукановић тврди да је црквена имовина била државна до 1918. и да је наводно касније прешла у српске руке. То није истина и не само да то није истина, него је српска црква родила и подигла Црну Гору. Без српске цркве Црна Гора данас не би ни постојала, то је чињеница

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј је на крају посете СПЦ у САД, где је председавао ванредним Црквеним Сабором на Флориди, говорио о актуелној ситуацији у Црној Гори за Саборник.нет и том приликом истакао да у спорном закону нема ни говора о верској слободи већ о жељи да се дође до светиња и манастирских имања, које би се повериле „назови митрополиту Мирашу Дедеићу“, који је рашчињен због недела.

Указао је да Дедеића ни народ у Црној Гори није прихватио и нагласио:

„Не видим о чему би се преговарало са Владом Црне Горе пошто је једино решење да се повуче Закон о слободи вероисповести Једино се плашимо да се не ту не изведу моменти и неки случајеви, где може доћи до неких физичких обрачуна и чак до проливања крви, што би била трагедија, а постоје индиције да би се тако нешто могло десити. Црногорци кажу: бранићемо животима својим наше светиње. Порука је врло јасна треба је уважити у интересу и народа и Црне Горе и мира, поручио је Иринеј.

Ситуација у Црној Гори је, каже, веома осетљиво питање „јер, великим делом су, нећу да кажем које силе и ко, подгревали такво стање у Црној Гори. Међутим, ови нису знали за границе, они су се усудили да атакују на нешто што је блиско народу.

Он наводи да оно што је Ђукановић учинио, то је не само незаконито, већ и против сваке памети. „Он атакује на највеће светиње српске и црногорске, као што су Острог, Цетињски манастир, Морача и друге светиње„, навео је Патријарх Иринеј.

Подсетио је да Ђукановић тврди да је то била државна имовина до 1918. године која је наводно касније прешла у српске руке.

„То није истина и не само да то није истина, него је српска црква родила и подигла Црну Гору. Без српске цркве Црна Гора данас не би ни постојала, то је чињеница. Тамо су митрополити били господари Црне Горе и то што се дешава тамо јесу мирне демонстрације, које су молитвене и одвијају се на јеванђелски начин, никога не угрожавајући већ молећи се Богу у својим светињама и чинећи литије да скрену пажњу властима, рекао је.

Додао је да га посебно радује то што је такав став заузела и Америка и изразио очекивање да ће то доћи до „ушију господара Црне Горе“, као и да му је драго што је то дошло и до „Елпидофора и других у Америци“.

Амерички архиепископ Елпидофор је раније у писму државном секретару САД Мајку Помпеу навео да се у Црној Гори крше људска и верска права православних хришћана.

Патријарх истиче да је и римски папа устао и рекао своје мишљење како је то нешто ненормално и противзаконито, као и сви патријарси који су дали подршку српској цркви у Црној Гори.

„Али, у они (власти у Црној Гори) то за сада не уважавају много. То није добро јер је то велика штета и за сам народ у Црној Гори који за себе каже да су Црногорци. Наша и држава и црква немају ништа против  тога што је поново успостављена Црна Гора као држава, они су то били, могу бити и данас, али немају право да буду непријатељи Србији и српском народу. Тако да ниједан Србин није у влади Црне Горе, а имају осам министара Муслимана.

Поглавар СПЦ указује да постоји „нека жеља да се Црна Гора ослободи Срба, да се ослободи саме себе.

„То је искушње нашег времена, надамо се и радује нас што свет увиђа то стање пошто су сви упутили савет Ђукановићу да се од тога одустане и да се ступи у преговоре са СПЦ, навео је Патријарх Иринеј.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар