Вјере

Исламски прваци Требиња и Билеће оградили се од Салкићевих изјава

САДИК ЕФЕНДИЈА ФАЗЛАГИЋ: САЛКИЋЕВЕ ИЗЈАВЕ НИСУ КОНСТРУИСАНЕ У ТРЕБИЊСКОМ МЕЏЛИСУ

Рамиз Салкић

  • Потпредсједник РС Рамиз САЛКИЋ у Требињу: Међународни суд правде пресудио да су војска босанских Срба и дијелови полиције починили геноцид у сигурној зони”УН-а Сребреница, па се јасно намеће закључак да цивилизовани свијет у будућности не би требао да подржи останак оваквог територијалног уређења које је по званичним пресудама настало на темељу удруженог злочиначког подухвата и геноцида
  • Меџлис ИЗ у Требињу: Потпредсједник РС Рамиз Салкић, није био у службеној посјети Меџлису у Требињу, као што се то наводи на његовој Фејсбук страници и како су то пренијели поједини портали. Истина је да је обавио џума-намаз у Осман-пашиној џамији и да је кратко био у просторијама Меџлиса, али то је била само успутна десетоминутна посјета на којој уопште није било говора о политици, нити политичким темама

МЕЏЛИС исламске заједнице Требиње и главни имам меџлиса из Гацка и Билеће саопштили су да је потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић у петак био у приватној посјети Требињу, те се оградили поводом његове изјаве којом је позвао на укидање Српске и суочавање српског народа са прошлошћу.

Током посјете Салкић се састао и разговарао са Бошњацима у Требињу, приликом чега је још једном истакао да је „неопходно тражити уређење БиХ по мјери грађана ове земље, а чији темељ требају бити људска права и слободе, те званичне пресуде донесене пред Међународним судом правде и Међународним кривичним судом за бившу Југославију“.

– Ако је према пресуди Станишићу и Симатовићу Република Српска означена као дио удруженог злочиначког подухвата заједно са Србијом и некадашњом Српском Крајином, а јесте, ту заједничку злочиначку сврху дијелили су одређени високо позиционирани политички, војни и полицијски руководиоци из Србије, српских аутономних области Крајине и Славоније, Барање и Западног Срема, као и из Српске Републике БиХ, касније преименоване у Републику Српску – казао је Салкић.

Ако се овоме дода, истиче Салкић, „да је Међународни суд правде пресудио да су војска босанских Срба и дијелови полиције починили геноцид у сигурној зони”УН-а Сребреница, јасно се намеће закључак да цивилизовани свијет који је на страни истине и правде у будућности не би требао да подржи останак оваквог територијалног уређења које је по званичним пресудама настало на темељу удруженог злочиначког подухвата и геноцида, који је почињен од стране оних који су били дио удруженог злочиначког подухвата“.

Салкићева изјава је, како су навели вјерски поглавари, изазвала негативне конотације, а поготово код требињских Бошњака и Бошњака цијеле источне Херцеговине.

– Потпредсједник РС Рамиз Салкић, није био у службеној посјети Меџлису исламске заједнице у Требињу, као што се то наводи на његовој Фејсбук страници и како су то пренијели поједини портали. Истина је да је обавио џума-намаз у Осман-пашиној џамији и да је кратко био у просторијама Меџлиса, али то је била само успутна десетоминутна посјета на којој уопште није било говора о политици, нити политичким темама, а такође није било ни службеног састанка са руководсtвом Меџлиса исламске заједнице Требиње, нити са Требињцима као што се то наводи у појединим објавама – наводи се у саопштењу.

Главни имам Меџлиса исламске заједнице Требиње Садик ефендија Фазлагић наводи да не може нити жели коментарисати политичке изјаве, али да жели истаћи да се Исламска заједница првенствено бави питањима вјере и бриге о Бошњацима Требиња, што је њен примарни циљ, и не жели се упуштати ни у какве, нити било чије политичке игре.

– Меџлис исламске заједнице Требиње се ограђује од оваквих и сличних новинарских наслова, који имају за циљ уношење немира и несигурности међу грађанима. Не улазећи у изјаве Рамиза Салкића, које је некад и негдје можда и изрекао, због требињских Бошњака и Бошњака цијеле Источне Херцеговине, желимо нагласити да оне нису конструисане у Требињу, а поготово не у требињском меџлису – навео је Фазлагић у саопштењу на Фејзбук страници требињског Меџлиса исламске заједнице.

Према његовим ријечима, Салкићева посјета Требињу није била ни службено најављена, истакао је Фазлагић који сматра да је Меџлису исламске заједнице Требиње на овај начин нанесена одређена штета, која никако није добродошла у овом тренутку.

– Требиње је град богате културе и традиције и добрих међуљудских односа који се годинама уназад мукотрпно и константно граде и зато Исламска заједница неће допустити да се на овакав начин искориштава њен легитимитет на овим просторима – истакао је Фазлагић у саопштењу.

Главни имам меџлиса у Гацку и Билећи и члан Сабора исламске заједнице у БиХ за подручје Источне Херцеговине Садет ефендија Билалић је рекао да не може коментарисати изјаве политичара, па ни изјаву Салкића, јер то није у домену вјерског службеника, али да може коментарисати реакције у друштву које су изазване том изјавом.

– Свакако се то рефлектује на малобројну повратничку заједницу у Источној Херцеговини. Ми на простору Балкана имамо и мирна и немирна времена, и дирљиве и инспиративне примјере разумјевања међу народима, вјерама, појединцима, али и те злокобне периоде насиља. Питамо се гдје се зачини то насиље? Првенствено у реторичким изјавама. Мир је свеобухватан процес, а то значи уклањати говор мржње који је присутан у јавном дискурсу. Још увијек су нам у сјећању прве године повратка у Источну Херцеговину. Од тада до данас је учињено много на изградњи мира. То је примјетно на сваком кораку. Религијске заједнице и њени вјерски лидери су ту одиграле велику улогу, гдје су се мимо јавности, сусретали и разговарали изван ових директних свакодневних политичких интереса. Парох у Коњицу и ја у Гацку дијелимо исту судбину. Мржња која се ствара међу нацијама је баријера коју треба разбијати – истакао је Билалић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар