Вјере Одабрано

Јоаникије: Манастир Морача велики ослонац је Српске православне цркве

„ОВО ЈЕ САБОРНО МЈЕСТО НЕ САМО МОНАХА И СРПСКИХ АРХИЈЕРЕЈА, НЕГО И ВЕЛИКИХ СРПСКИХ УМЈЕТНИКА“
  • Митрополит црногорско-приморски: „Морачка светиња је кроз вјекове живјела пуним животом, стварала и свијетлила своме народу и у вријеме турскога ига, захваљујући труду њених игумана и монаха, али и пажњи и заступништву пећких патријараха, који су овдје редовно долазили и помагали“

ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је данас да је манастир Морача, који прославља 770 година од оснивања, велики ослонац Српске православне цркве.

– Ово је било саборно мјесто не само монаха и српских архијереја, него и великих знаменитих српских умјетника, фрескописаца и књижевника – рекао је митрополит Јоаникије на црквено-народном сабрању у манастиру Морача.

Митрополит је истакао да прослава оваквог јубилеја има „предокус свеопштег васкрсења, измирења и вјечне радости у Христу“.

– Треба да отворимо своја срца, да разлике међу нама, које су природне, не буду разлог за раздоре, свађе, већ за разговор, дијалог и договор, па и оних који различито мисле. На такав начин показујемо да смо људи Божији, да имамо љубави у своме срцу, да има љубави Божије међу нама – поручио је митроплит Јоаникије.

Честитајући велики јубилеј, митрополит Јоаникије је подсјетио на дуговјековну историју ове древне немањићке светиње.

– Морачка светиња је кроз вјекове живјела пуним животом, стварала и свијетлила своме народу и у вријеме турскога ига, захваљујући труду њених игумана и монаха, али и пажњи и заступништву пећких патријараха, који су овдје редовно долазили и помагали – рекао је митрополит Јоаникије.

Он је навео да је српски народ показао снагу карактера и силу духа те је остао непобједив и у вријеме турске окупације, јер његов дух није клонуо него се стално обнављао и доносио плодове.

Сабрању у манастиру Морача, присуствовао је и епископ милешевски Атанасије, који је честитао велики јубилеј.

– Сабрали смо се овдје да се допуњавамо, проширујемо радост и доживљај Христа васкрслога. Нека ова слава и ово искуство трају вјечно и на овом простору и на свима просторима – рекао је владика Атанасије.

Прослава 770 година од оснивања манастира Морача почела је синоћ духовном академијом у Дому културе у Колашину, а настављена је данас црквено-народним сабрањем којој је претходила Света архијерејска литургија, коју је служио митрополит Јоаникије.

У наставку сабрања уприличен је богат културно-умјетнички програм и трпеза љубави.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар