Вјере

Јоаникије: Ови који урличу против мог устоличења нека воде рачуна да на себе не навуку проклетство

МИТРОПОЛИТ НАГЛАСИО ДА ЈЕ РОЂЕН У ЦРНОЈ ГОРИ И ДА ЈЕ ЊЕН ДРЖАВЉАНИН
  • Мене не шаље црква Србије, мене не шаље ниједна држава, мене шаље Српска православна црква, мене признаје моје свештенство Митрополије црногорско-приморске и верујући народ Црне Горе
  • Овдје сам практично започео службу. Нисам ја однекуд дошао у Црну Гору да је окупирам, откуд мени то да се преписује, откуд мени те могућности да ја било кога окупирам?! Моје је да окупирам само љубав, али то је она љубав која се не намеће – то је Христова љубав
  • „Некоме у Црној Гори смета Српска православна цркваудно је да никада нисам чуо да некоме Србину у Црној Гори, а има их толико, смета то што се ово зове Митрополија црногорска.Нити једном Србину из Црне Горе, нити било коме одакле друго, то досад није засметало. Него нам је свима част јер знамо њену историју и њену улогу од Светог Саве па до дана данашњег

ИЗАБРАНИ митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је противницима његовог устоличења у Цетињском манастиру да Црној Гори не приличи да са бајраком антифашизма прихватају идеологију највећег фашисте са овог подручја – „проклетога Секуле Дрљевића“.

Митрополит Јоаникије је истакао да оно што не може да прихвати је да се у Црној Гори шири реторика великог фашистичког слуге и курира поглавника Анта Павелића нашег, како је рекао, издајника Секуле Дрљевића.

Поручио је да је исто тако свима јасно да се под барјаком патриотизма много крало и много упропашћавало, као што се и под барјаком антифашизма ширила братска мржња и раздор, и раније и данас.

– Какви парадокси, какво лудило, каква срамота – рекао је митрополит и позвао вјернике да се тога слободе.

– Ми хришћани смо позвани да се молимо за овај свијет. Ја ћу да идем тим стопама, стопама мојих претходника, а они су ишли стопама Христовим – рекао је он.

Митрополит је истакао да поштује сваку државу – Србију и Црну Гору.

– Мене не шаље црква Србије, мене не шаље ниједна држава, мене шаље Српска православна црква, мене признаје моје свештенство Митрополије црногорско-приморске и верујући народ Црне Горе – рекао је и подсјетио да је он рођен у Црној Гори и да је грађанин те државе.

Фото: Митрополија црногорско-приморска

Што се тиче разних манипулација у којима се говори да ће група људи спријечити његову хиротонију, владика је рекао да се он хиротонисао прије пуне 22 године управо у Цетињском манастиру.

– Овдје сам практично започео службу. Нисам ја однекуд дошао у Црну Гору да је окупирам, откуд мени то да се преписује, откуд мени те могућности да ја било кога окупирам?! Моје је да окупирам само љубав, али то је она љубав која се не намеће – то је Христова љубав… – поручио је митрополит Јоаникије.

Указао је да некоме у Црној Гори смета Српска православна црква и примјетио да је чудно да никада није чуо да некоме Србину у Црној Гори, а има их, каже, толико, смета то што се ово зове Митрополија црногорска.

– Нити једном Србину из Црне Горе, нити било коме одакле друго, то досад није засметало. Него нам је свима част јер знамо њену историју и њену улогу од Светог Саве па до дана данашњег -“, истакао је митрополит.

Подсјетио је да је у Цетињском манастиру законито хиротонисан, законито изабран за епископа, а након смрти митрополита Амфилохија, законито одређен за администратора и послат на Цетиње, као и да је законито изабран на Светом архијерејском сабору.

– Нека говоре браћа шта год хоће, али нека не лажу – навео је Јоаникије у јутрошњој литургији у Цетињском манастиру, саопштено је из МЦП.

Вјернике је позвао да се преобразе, да се, како је рекао, препородимо

– Ја призивам и себе и све вас, и Цетиње и цијелу Црну Гору, да се преобразимо, да радимо о добру па ћемо добро и дочекати и добро видјети, и добро ће се Божије, кога има у изобиљу у овоме народу, умножити у нама – поручио је митрополит.

Говорећи о онима који се противе његовом устоличењу рекао је и да га они не признају као свог митрополита и да хоће да га протерају из Цетињског манастира.

– Добро. Значи они су се мене одрекли, али ја као пастир, као митрополит, као човек Јеванђеља, не могу њих да се одричем. То су моја браћа. То је народ који ми је Бог повјерио и ја мислим да у њима има много добра“, истакао је митрополит и упитао како се до тога дошло и ко је ту све порадио да ти људи тако осећају и мисле.

Додао је да је то, ипак, друга тема, али да је спреман и увијек ту за размјену разлога и мисли, али не и мржње и пакости.

Противнике његовог устоличења је позвао да разговарају као људи, како је то, подсјетио је, говорио, патријарх српски Павле.

– А то урликање и манипулације, право да вам кажем, није ми то пријатно, али ако хоће баш неко да урличе и да прави петљавину па нека прави на свој образ – навео је Јоаникије.

Упозорио их је, међутим, да, како је казао, сами не навуку проклетство на себе, као много пута до сада.

Тога се, казао је, боји јер ће то учинити „изманипулисани људи, помрачени, злоупотребљени“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар