Вјере

Македонска православна црква у канонском јединству са СПЦ; Порфирије: „Ово је дар Божији“

СА АРХИЕПИСКОПОМ СТЕФАНОМ ОДСЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ ПОМИРЕЊА - ЗАЦЈЕЉЕНА РАНА РАСКОЛА СТАРА 55 ГОДИНА
  • Архиепископ Стефан рекао да је са СПЦ успостављено канонско јединство, што значи – јединство са свим православним црквама. Захвалио патријарху Порфирију на вољи и иницијативи да се сретну и ријеше спор двије цркве
  • Сабор СПЦ, који засједа ове седмице, саопштио да је заједничка литургија могућа јер се МПЦ вратила у њено окриље, у статус аутономије, како је и било прије издвајања

ПАТРИЈАРХ Порфирије рекао је данас, после заједничке литургије Српске православне цркве (СПЦ) са Македонском православном црквом (МПЦ), да је зацјељена рана раскола која је трајала 55 година.

„То је била дубока рана, чекали смо да се зацели, ово је дар Божји“, рекао је патријарх Порфирије након литургије помирења коју је служио са ахиепископом охридским и македонским Стефаном, у храму Светог Саве.

Архиепископ Стефан је рекао да је са СПЦ успостављено канонско јединство што значи, како је навео, јединство са свим православним црквама.

Захвалио је патријарху Порфирију на вољи и иницијативи да се сретну и ријеше спор двије цркве.

Поглавар православне охридске архиепископије Јован, која функционише као аутономна у оквиру СПЦ је рекао да је суштина цркве јединство.

Навео је да је јединство успостављено и да треба да га чувамо.

Заједничким богослужењем спроведена је у дјело одлука СПЦ којом се превазилази раскол, настао након што се МПЦ самовољно издвојила из ње желећи пуну самосталност – аутокефалност.

У образложењу одлуке, Сабор СПЦ, који засједа током ове седмице, саопштио је да је ова литургија могућа јер се МПЦ вратила у њено окриље, у статус аутономије како је и било прије издвајања.

Тај поступак није прихватила СПЦ, али ни остале православне цркве, сматрајући га неканонским, тако да се МПЦ нашла у расколу.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар