Вјере Одабрано

Мило нуди Митрополији Ц-П СПЦ да се утопи у његову „Православну цркву Црне Горе“

ПОРУЧИО ЈОЈ ДА ЈЕ САДА „ДИО ПРОБЛЕМА“, А ДА ЈОЈ ОН НУДИ ПРИЛИКУ ДА БУДЕ „ДИО РЈЕШЕЊА“
  • Мило ЂУКАНОВИЋ: „Нисмо ни државу обновили за годину дана. Нећемо ни аутокефалну ЦПЦ. Потребно је направити добру стратегију и ја немам дилему какав ће бити исход ове борбе. Дакле, Црна Гора ће без сумње имати аутокефалну цркву. СПЦ се не бави пастирским послом у Црној Гори, већ покушава да од вјерника створи поклонике националних интереса државе Србије
  • Владика ЈОАНИКИЈЕ: „Врши се велико безакоње и, будите сигурни, ми можемо опстати. Хоћемо да спријечимо ово зло. Ово није удар на нас који носимо црне мантије, већ удар на православље, на душу, на завештање, на претке, на ћирилицу и на све оне вриједности које су наши преци његовали кроз вјекове. Ко разори храм Господњи и њега ће Бог разорити
  • ФАКТИ: Ђукановић је монтенегрински Порошенко, са задатком да уз помоћ Вашингтона и Цариградског патријарха направи своју верзију „Православне цркве Украјине“.  И кијевски Порошенко је (по задатку) нудио канонској Украјинској православној цркви да се улије у „обједињено украјинско правсолавље“. И он је сугерисао „будите део решења“. Само, Монтенегрин иде престрмим и преуским путем јер од Срба у Црној Гори тражи да се сами расрбе и испишу из националне историје. Православци су Монтенегринима много опаснији противник од комуниста и либерала српског порекла. И подгоричких и београдских…

ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је на Петровданској духовној академији у Бијелом Пољу да је православље у Црној Гори угрожено, јер је суочено са злом – настојањем црногорске власти да отме Цркви оно што нису отеле претходне генерације безбожне власти.

„Комунисти су отимали земљу и зграде, али нису храмове. Ови сад хоће да одузму и храмове и говоре да се не зна поријекло храмова, то једино од њих можете чути“ , рекао је Владика на академији.

Додао је да једина имовина којој се не зна поријекло јесте њихова.

Владика Јоаникије позвао је све који имају моћ у Црној Гори и у Европи да се по истим критеријумима испита и њихова и црквена имовина.

Истакао је да предложени „закон о слободи вјере“ нема никакве везе са слободом, већ са угрожавањем православља и ограничавањем могућности да се храмови користе у сврхе за које су намијењени.

„Врши се велико безакоње и, будите сигурни, ми можемо опстати. Хоћемо да спријечимо ово зло. Ово није удар на нас који носимо црне мантије, већ удар на православље, на душу, на завештање, на претке, на ћирилицу и на све оне вриједности које су наши преци његовали кроз вјекове – рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

„Ко разори храм Господњи и њега ће Бог разорити“, поручио је Владика Јоаникије.

 

Међутим, амерички вазал у Подгорици – Мило Ђукановић – нема намеру да одустане.

Служећи се триковима које су из Вашингтона сугерисали донедавном украјинском председнику Петру Порошенку, објавио је да је најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима формирање Православне цркве Црне Горе.

У емисији „Жива истина“ на РТЦГ казао је да је писмо Васељенског патријарха Вартоломеја добио седмицу након што га је објавила Митрополија црногорско-приморска и да га садржај писма упућује на то да је писано у Црној Гори.

„Желим да помогнем да изађемо из овог стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе и из тог пројекта ни најмање не искључујем Митрополију црногорско-приморску и њихово свештенство и врата су им широм отворена да буду дио овог рјешења, а не да традиционално остану дио проблема“, казао је Ђукановић.

„Неупитно је да је постојала аутокефална Црногорска православна црква, коју је основао тадашњи господар Црне Горе Иван Црнојевић, а и бројни историјски документи свједоче о аутокефалности ЦПЦ. Аутокефална православна црква у Црној Гори има своју историју и традицију и заиста је неупитно право актуелне Црне Горе да, бавећи се идентитетским питањима и утемељујући своју духовност, крене у операцију обнове Црногорске православне цркве“.

Ђукановић је рекао да постоје противљења обнови „ЦПЦ“ и навео да су постојали и велики отпори обнови црногорске државности.

„Нисмо ни државу обновили за годину дана. Нећемо ни аутокефалну ЦПЦ. Потребно је направити добру стратегију и ја немам дилему какав ће бити исход ове борбе. Дакле, Црна Гора ће без сумње имати аутокефалну цркву“.

Он је оптужио Српску православну цркву као фактора подељености православног становништва у Црној Гори.

„СПЦ се не бави пастирским послом у Црној Гри, већ покушава да од вјерника створи поклонике националних интереса државе Србије и то врло често ради на непримјерен начин, бруталним рушењем правног система државе Црне Горе и мјешањем у оно што су стратешка опредјелења државне политике Црне Горе. Епилог не видим у формирању националне цркве у којој ће сада Црногорци протјеривати Србе“.

Ђукановић је поменуо „бројне манипулације око црквеног питања“, наводећи да „нема говора о атаку на Српску православну цркву и српске интересе“. Додао је да је држава у случајевима цркве на Румији и крстионице на Михољској превлаци показала висок степен толеранције, али и да убудуће неће бити тако!

„Правни систем ће се морати поштовати. Свако мора разумјети да ће бити лојалан грађанин држави у којој живи и ради, или ће бити преступник. Преступници могу бити и у одијелима и у мантијама и завршиће у затворским униформама, јер то је судбина преступника“, поручио је Ђукановић.

Он је одбацио приче да влас потенцирањем обнове аутокефалне „ЦПЦ“ провоцира подјеле како би дуже владала.

„Није ријеч о томе, већ они који су противници црногорске државе и црногорског националног културног и вјерског идентитета препознају да се, отварањем тих питања, сужава простор за њихове манипулације које трају кроз читаву историју и зато покушавају да подизањем галаме усмјере оштрицу критике јавности према онима, а којима и сам припадам, који повлаче одговорне еманципаторске потезе који ће помоћи савременој Црној Гори да утврди свијест о властитом идентитету и да на тај начин у пуној мери искористи капацитете обновљене независности у интересу квалитета живота људи који живе на овом простору“, закључио је монтенегрински председник.

http://fakti.org/njegosevisrbi/milonudimitropolijicpspcdaseutopiunjegovupravoslavnucrkvucrnegore

 

1 коментар

  • „Prestupnici mogu biti i u odijelima i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama, jer to je sudbina prestupnika“, poručio je Đukanović.
    Kako vластодршци самоуверено мисле да се закон не односи и на њих, и ne размишљају да би се и они могли наћи у затворским униформама, које су неменили другима.
    Само један пример, Господин Ђукановић би требао знати, да је председник Милошевић потписао закон о Хашком суду, и сигурно није помишљао да ће се на крају и он наћи у његовој тамници. А да не говорим о многим другим државницима, који су као господин Мило, били под заштитом моћне Америке и запада, па кад су се прилике промениле, доживели су судбине какве су доживели. Зато ме чуди оваква самоувереност.

Кликни овде да поставиш коментар