Вјере Главно

На челу никшићке литије митрополит Јоаникије и шест епископа

ЗАВРШЕНА КУЛТУРНО-ДУХОВНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СВ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ“
  • Локални парламент донио одлуку да 12. мај, празник Светог Василија Острошког, буде проглашен славом општине, а Чудотворац – заштитником Никшића

КРОЗ Никшић је прошла свенародна литија поводом празника Светог Василија Острошког, а вјерни народ је у Саборној цркви цјеливао и дио моштију Свете Ане, мајке Острошког Чудотворца.

Литију су предводили Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, епископи будимљанско-никшићки Методије, захумско-херцеговачки Димитрије, источно-амерички Иринеј, бихаћко-петровачки Сегије, јужно-централно амерички Кирил.

Литијом је завршена традиционална културно-духовна манифестација „Дани Светог Василија Острошког“.

Ове године благослов за Никшић је био то што се у литији носио и дио моштију светитељеве мајке Ане, а традиционално се носи и јастук Светог Василија, једна од реликвија Саборне цркве у Никшићу, као и дио моштију превлачких мученика.

Манифестацију су организовали Епархија будимљанско-никшићка, Црквена општина Никшић и општина Никшић. У литији су били челници ове и других општина из Црне Горе и региона.

Локални парламент је недавно на сједници донио одлуку да 12. мај, празник Светог Василија Острошког буде проглашен славом општине, а Чудотворац – заштитником Никшића.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар