Вјере Одабрано

Патријарх освештао камен темељац за цркву Светог Саве у Подгорици донијет са Свете Горе

УЗ ЦРКВУ ЋЕ БИТИ И ЗГРАДА ГИМНАЗИЈЕ „СВЕТИ САВА“ КОЈА ЈЕ ПОЧЕЛА ДА РАДИ ОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ
  • ПОРФИРИЈЕ: Овај храм мора бити место које чува идентитет, с једне стране, и гради мостове, с друге стране. Отуда је најбољи могући модел продужетка овога храма Гимназија која ће се сазидати. И камен темељац, који је данас освештан, има силу, снагу и симболику. Он је давно, пре више од осам векова, донет са Свете Горе Атонске. На том светогорском, хиландарском и ватопедском камену темељцу саздана је, на Христовом Јеванђељу, и заснована култура. На том светогорском камену изграђено је српско биће
  • Црква и Православна гимназија „Свети Сава“ граде се у подгоричком насељу Стари аеродром, на земљишту које је, као и пројекат, приложио Дрекаловић, који ће као ктитор цркву посвећену Светом Сави сам саградити. Главни пројекат обухвата зграду школе и цркву, за коју је узор Црква Светог Саве на Врачару

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије истакао је да ће у Подгорици, гдје су данас положени и освештани камен темељац Цркве и Гимназије Светог Саве, звонити школска и храмовна звона.

Патријарх је рекао да у ће у том храму, посвећеном Светом Сави, бити мјеста за све.

– Овај храм мора бити место које чува идентитет, с једне стране, и гради мостове, с друге стране. Отуда је најбољи могући модел продужетка овога храма Гимназија која ће се сазидати – рекао је патријарх, након што је са високопреосвећеним митрополитом црногорским-приморским Јоаникијем обавио чин освештања.

Патријарх је нагласио да и камен темељац, који је данас освештан, има силу, снагу и симболику.

– Он је давно, пре више од осам векова, донет са Свете Горе Атонске. На том светогорском, хиландарском и ватопедском камену темељцу саздана је, на Христовом Јеванђељу, и заснована култура – рекао је патријарх Порфирије и истакао да је на том светогорском камену изграђено српско биће.

Његова светост је вјерницима поручио да треба да буду људи.

– Тако можемо ићи корак даље од толеранције, а тај корак је испуњење старозаветног закона да идемо корак даље до Љубави. Баш како смо чули из данашњег Јеванђеља: Љубав све воли, све трпи, све подноси – рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије је рекао да православни Срби имају Светог оца Саву, првог архиепископа српског, који је био српски, али и свачији, универзалан, баш зато што је био аутентично српски.

– То је баш зато што се у наше име, за нас и ради нас, подвизавајући се у складу са заповестима Божијим преобразио да буде светитељ и да постане потпуно наш. И храм зато постоји – да будемо своји, али само када живимо у складу са Јеванђељем Христовим, како бисмо онда постали Божији и постали универзални и свачији – рекао је патријарх Порфирије.

Митрополит Јоаникије је захвалио патријарху Порфирију што је, као насљедник Светога Саве, дошао у Подгорицу да освешта његов храм.

Након што је положен камен темељац Цркве Светог Саве, сабранима се обратио Ристо Дрекаловић, велики добротвор Српске православне цркве, ктитор будуће цркве, а уједно и приложник земљишта за изградњу и пројекта за школу.

Црква и Православна гимназија „Свети Сава“ граде се у подгоричком насељу Стари аеродром, на земљишту које је, као и пројекат, приложио Дрекаловић, који ће као ктитор цркву посвећену Светом Сави сам саградити. Главни пројекат обухвата зграду школе и цркву, за коју је узор Црква Светог Саве на Врачару.

Православна гимназија „Свети Сава“ у Подгорици почела је са радом ове школске године, а настава се привремено одвија у просторијама зграде која је у непосредној близини Цркве Светог Ђорђа под Горицом, док се не заврше радови на школској згради.

Православна гимназија је лиценцирана од надлежног државног органа и пружа могућност даљег школовања, као и било која друга средња школа, односно гимназија.

Освештању су молитвено присуствовали њихова преосвештенства епископи жички Јустин, врањски Пахомије, шумадијски Јован, милешевски Атанасије, диселдорфски и њемачки Григорије, славонски Јован, будимљанско-никшићки Методије и захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, свештенство и вјерни народ.

Овом свечаном чину присуствовали су и представници Владе Црне Горе на челу са премијером Дританом Абазовићем и министром просвјете Владимиром Војиновићем, те бројни представници политичког и друштвеног живота Подгорице.

Претходно су се премијер Црне Горе Дритан Абазовић и министар правде Марко Ковач састали у Подгорици са патријархом Порфиријем и митрополитом Јоаникијем.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар