Вјере

Патријарх Порфирије и владика Јефрем одслужили прву литургију у обновљеном манастиру Милошевац

ИЗ ПИСМА ДОБРОДОШЛИЦЕ: НЕКА ОВО БУДЕ БЛАГОСЛОВЕНИ НОВИ ПОЧЕТАК СВЕТИЊЕ
  • Патријарх Порфирије у бесједи након богослужења подсјетио да су манастире Милошевац, Осовица и Ступље у Епархији бањалучкој прије 300 година порушиле османлије и да је дошло вријеме да се обнове и буду истински духовни украс читавог православног свијета, па и шире од православља: “Оне нама треба да буду чврст темељ и извор снаге и место окупљања и свог унутрашњег обнављања”
  • За сваку врсту идентитета основни, фундаментални је духовни идентитет. Учите – позвао је патријарх – своју децу православној вери, јер кад их научите, све остало ће засигурно знати. Знаће ко су и шта су, знаће да поштују и цене и развијају своје, знаће да поштују и прихватају друго, знаће да граде јединство са свима, а и знаће ко су и шта су и неће дозволити да то што је њихово било ко на било који начин одузме
  • Милошевац је страдао током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године. Прво сачувано помињање о њему је у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље

У МАНАСТИРУ Милошевац код Приједора одржанана је Света архијерејска литургија, коју је служио Његова светост патријарх српски Порфирије заједно са епископом бањалучким Јефремом.

Свечаности, која је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака, присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке, као и многобројни вјерници, који су дошли упркос лошем времену.

Патријарх Порфирије поручио је да Манастир Милошевац треба да буде мјесто свеукупног црквеног, вјерског и народног обнављања.

Патријарх Порфирије је указао да Срби као народ итекако имају разлога да превазилазе своје парцијалне интересе и изграђују јединство у свему ономе што је неопходно за све.

“Други ће нас гледати и поштовати у мери у којој ми себе поштујемо”, истакао је патријарх Порфирије у бесједи након литургије.

Он је додао да је потпуно сигуран да ће ово мјесто бити мјесто сабирања и преиспитивања себе и као појединаца и као заједнице, а онда мјесто молитве, јер “без вјере православне и молитве нисмо оно што треба да будемо”.

“За сваку врсту идентитета основни, фундаментални је духовни идентитет. Учите своју децу православној вери, јер кад их научите, све остало ће засигурно знати. Знаће ко су и шта су, знаће да поштују и цене и развијају своје, знаће да поштују и прихватају друго, знаће да граде јединство са свима, а и знаће ко су и шта су и неће дозволити да то што је њихово било ко на било који начин одузме”, рекао је патријарх Профирије.

Он је истакао да је свима који долазе у Републику Српску велики благослов, утјеха и снага када се сусретну са живом, чистом и једноставном апостолском вјером.

“Ваша вера је таква да све нас чини да се осећамо да можемо урадити не својим моћима, него баш том чистом вером и љубављу вашом много више него што бисмо могли као обични људи, па чак и онда када употребимо све силе овога света”, рекао је патријарх Порфирије.

Он је додао да је потврда, свједок и свједочанство да је то тачно и манастир Милошевац који се диже.

Патријарх Порфирије је подсјетио да су манастире Милошевац, Осовица и Ступље у Епархији бањалучкој прије 300 година порушиле османлије и да је требало да дође време да се те светиње обнове и буду истински духовни украс читавог православног свијета, па и шире од православља.

“Оне нама треба да буду чврст темељ и извор снаге и место окупљања и свог унутрашњег обнављања”, поручио је патријарх Порфирије.

Он истакао да ће нас ове светиње обнављати да будемо истински снажни и јаки, сведочећи истинске вриједности јеванђељске које неће овај свијет.

“Неће овај свет ред Господњи – љуби ближњега свог као самог себе, а то значи све људе, него хоће правило које гласи – циљ оправдава средства”, рекао је патријарх српски Порфирије.

Он је додао да се радује што је данас овдје у овој светињи за коју је сигуран да “неће бити само зидови којима се поносимо и у које долазимо туристички да бисмо правили фотографије”.

Фото: СРНА

“То ће бити место у које ћемо скромно и скрушено од данас долазити да би се на коленима молили Господу да нам благодаћу својом укаже ко смо, на тамну страну нашег бића да бисмо је се ослобађали и одагнавали од себе и да бисмо се као појединци обнављали”, рекао је патријарх Порфирије.

Литургију је саслуживало више свештеномонаха, свештеника и ђакона Српске православне цркве.

На почетку литургије прочитано је писмо добродошлице патријарху у којем се наводи да је посебан благослов да српски патријарх у манастиру Милошевац служи прву Свету архијерејску лигургију, уз жељу да се што прије овдје прислужи кандило монашког молитвеног живота.

“Нека данашња прва молитва у храму буде благословени увод у нови почетак давно започете духовне мисије ове светиње”, наведено је у писму добродошлице.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице .

Његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.

Додик: Ово је веома важан догађај за читаву регију и Српску павославну цркву

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данашња прва литургија у Манастиру Милошевац код Приједора, коју је служио Његова светост патријарх Порфирије, веома важан догађај за читаву регију, Српску павославну цркву (СПЦ) и православље у цјелости.

“Манастир је мјесто сталног живота и то је осјетио и сам патријарх Порфирије који није оклијево да дође овдје и да се одржи прва молитва која је окупила много људи, показала саборност и повезала идендитет, прије свега Цркве, а онда и овог народа који је очигледно вапио за оваквим садржајем”, рекао је Додик новинарима након литургије у манастиру Милошевац од Приједора.

Додик је подсјетио да је овдје прије 300 година срушен манастир, али да то земљиште које се звало Црквина на сву срећу нико није узурпирао за неке друге потребе.

“Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем је прије неколико година одлучио да овдје изгради манастир”, рекао је Додик и додао да је пружена помоћ у изградњи овог храма.

Он каже да Приједор заслужује једно ново православно обиљежје и да је Манастир Милошевац мјесто које живи кроз историју.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар