Вјере

Патријарх Порфирије освештао обновљени храм Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду

ЗАПАЛИЛЕ СУ ГА 1995. ПРИПАДНИЦИ ХВО И ОРУЖАНИХ СНАГА ХРВАТСКЕ
  • Патријарх одликовао Зорана Тегелтију орденом Светог Саве, а општину Мркоњић Град орденом Краља Милутина
  • Предсједник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Данас сам неизмјерно поносан што показујемо да смо јаки и постојани. Ово свима доказује да је узалуд да нас угрожавају или уништавају наша права јер ми се увијек враћамо као побједници

Извор: РТРС

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије освештао је обновљени храм Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду којег су хрватске Оружане снаге и ХВО запалиле 1995. године.

Светој архијерејској литургији присуствовали су многобројни вјерници.

Патријарху је саслуживало свештенство Српске православне цркве.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије изјавио је да је „ово један од дана који ће се вјечно памтити због обнове храма и доласка Његове светости патријарха српског Порфирија“.

– Постоје дани које заборављамо чим прођу, али и они које ћемо вјечно памтити. Данас је један такав јер ће радост овог дана бити заустављен у нашем сјећању – нагласио је владика Сергије.

Освештању обновљеног храма и литургији присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија и начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић и предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић.

Патријарх Порфирије одликовао је Тегелтију орденом Светог Саве, а општину Мркоњић Град орденом Краља Милутина.

Обнављање храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду је успјех свих људи који су посвећени Српској православној цркви, изјавио је Тегелтија за РТРС.

Данашње освештање обновљеног Храма Пресвете Богородице у Мркоњић Граду доказ је да су Срби најчвршћи камен на овом терену и да је овај храм још један залог опстанка и будућности.

– Данас сам неизмјерно поносан што показујемо да смо јаки и постојани. Ово свима доказује да је узалуд да нас угрожавају или уништавају наша права јер ми се увијек враћамо као побједници – поручио је Стевандић.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар