Вјере

Патријарх Порфирије: Ово је велики благослов за Фочу, Републику Српску и све Србе

У ГРАДУ НА ДРИНИ ОСВЕШТАН ХРАМ СВЕТОГ САВЕ - ЧЕТВРТИ ПО ВЕЛИЧИНИ ХРАМ У СПЦ
  • Поглавар СПЦ: Ово место сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овде живе
  • Храм Светог Саве у Фочи простире се на 1.500 метара квадратних. Темељи су му освештани а Покров Пресвете Богородице 2006. године. Покривен је 2012, а богослужења у њему су почела 2013. године. Плато је поплочан 2018. године, а иконостас постављен годину дана касније. Остало је да се сводови храма осликају фрескама

Извор: РТРС

ЊЕГОВА Ссветост патријарх српски Порфирије рекао је да се данас велики благослов излио на Фочу, Републику Српску и шире јер су Срби у средишту града освештали храм посвећен првом српском архиепископу Светом Сави.

– Ово место сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овде живе – рекао је патријарх Порфирије у бесједи након што је освештао храм и служио Свету аријерејску литургију.

Према његовим ријечима, Свети Сава је најбољи примјер шта значи бити православни Србин, јер је градио, његовао себе, свој народ, чинио га јединственим, једним у вјери, у Христу, и чинио да његов народ, зато што је оплемењен православном вјером, може да буде стваралачки и да траје кроз вијекове.

– Свети Сава је спајао Исток и Запад и сви који су се с њим сретали заволевши њега заволели су и његов народ – истакао је српски патријарх.

Нагласио је да фочански храм показује и да су опредјељење свих који овдје живе Јеванђење Христово и мир, заједница у себи и са свима.

Он је навео да Јеванђеље са својим заповијестима, правилима, законом уређује и појединачни, лични живот, али и међусобне односе унутар једног народа, Цркве, али и са другима, који су другачији.

Његова светост је напоменуо да су данас чули Јеванђење о милостивом Самарјанину у којем се говори како припадник изабраног народа пита шта треба да чини да добије царство Божије, наводећи да је то питање које свако поставља.

– Можда нисмо одувек свесни да нам је суштинска потреба заједница са Богом, да је важније од свега да нађемо смисао свог постојања“, навео је Порфирије.

Патријарх је окупљеном народу говорио и о ближњима, наводећи да је то прво онај који је поред нас, члан породице, онда комшије, даљи рођаци, затим припадници истог народа и исте вјере.

– Када унутар тог контекста сваког видимо и доживимо као свог ближњег, постајемо способни да размемо истину Божију да је сваки човек као икона Божија позван да буде наш ближњи – истакао је патријарх Порфирије.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас да српски народ у Фочи светосавље доживљава као филозофију постојања и да је духовном преображају допринијела изградња Храма Светог Саве.

Митрополит је захвалио Њеовој светости патријарху српском Порфирију који је освештао Храм Светог Саве у Фочи.

– Учинили сте велику част народу донијевши патријаршки благослов – рекао је Хризостом.

Владика је захвалио и предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је данас кумовао Храму Светог Саве у Фочи.

Литургији је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, градоначелници и начелници више општина, те бројни вјерници који су дошли из свих крајева Српске.

Храм Светог Саве у Фочи простире се на 1.500 метара квадратних и највећи је у БиХ.

Темељи храма освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012, а богослужења су почела 2013. године.

Плато је поплочан 2018. године, а иконостас постављен годину дана касније.

Остало је да се сводови храма осликају фрескама.

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Фочу, а тим поводом синоћ је у Светосавском храму служена доксологија.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар