Вјере

Патријарх Порфирије у Добоју: Срби, не продајте своје – ни по коју цену

ПОГЛАВАР СПЦ ОСВЕШТАО ГРАДСКИ ХРАМ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА
  • Нагласио: „Када српски народ зна шта је његово – знаће да цени и туђе, а у томе се треба равнати према искуству предака»
  • «Ми Срби знамо ко смо, одакле смо и знамо свој циљ. Знамо да смо праоци вековима уназад, да је наше име хришћанин, а наше презиме правословље. Наш пун идентитет је Србин православац»

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Добоју да му је срце испуњено радошћу што је поводом Пребражења Господњег дошао у Републику Српску и указао на потребу јединства и на смиреност, насупрот неслагању, да би Срби сачували своје име и идентитет.

Да би се то могло, истакао је патријарх српски, «неопходно је своје не продати ни по коју цену, јер када српски народ зна шта је његово, знаће да цени и туђе, а у томе се треба равнати према искуству предака».

– Јединство, љубав и вјера чине да знамо да нас Бог воли – поручио је патријарх Порфирије након славског обреда поводом крсне славе града Добоја Преображења Господњег.

Он је поручио да је мир пут српског православног народа и да је важно да Христос буде у срцу и души сваког човјека.

Патријарх српски благословио је присутне што сви заједно прослављају Преображење Господње, јер је Преображење слава Божија и људског рода.

– У том празнику је много садржаја, првенствено да будемо добри људи, јер сваки човјек има неки таленат и позван је да се преображава – поручио је патријарх српски, пренијела је Срна.

Бити православац, навео је он, велика је обавеза и одговорност.

– Ми Срби знамо ко смо, одакле смо и знамо свој циљ. Знамо да смо праоци вековима уназад, да је наше име хришћанин, а наше презиме православље. Наш пун идентитет је Србин православац – изјавио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је навео да је дошао у крајеве одакле су и његови коријени, који су уткани у његово биће и душу, што му је, како је истакао, давало и даје снагу.

Патријарх Порфирије је задовољан што долази у Добој послије 83 године на освештање Храма Светих апостола Петра и Павла, јер се кроз ове светитеље одсликава јеванђелско заједништво, иако су сами апостоли за живота били врло различити и имали различите ставове, али на крају, у ономе што је важно за мир, достојанство и пуноће и јединства људи и Бога, они превазилазили своје разлике.

Његова светост патријарх српски је рекао да је на овим подручјима било много неспоразума, крви и патње, те поручио да обично људи имају потребу за разумијевањем, за миром и суживотом без обзира на вјеровање и да ту постоји простор за јединство, упркос онима који имају друге интересе.

Патријарх српски је поручио да ће се молити за мир у Републици Српској, БиХ и земљама региона, те апеловао на политичке и вјерске лидере да се заједно прикључе молитвом и другим начином за мир и јединство у БиХ.

Он је истакао да током пандемије вируса корона људи живе у страху и поручио да се природа свети јер се врши насиље над њом.

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је на праштање.

Славском обреду претходила је Света архијерејска литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла, коју је предводио патријарх Порфирије, након чега је организована Преображењска литија улицама Добоја.

Патријарх српски Порфирије истакао је у обраћању вјерном народу у Добоју да је велика радост испунила његову душу због тога што је прва посјета Републици Српској и БиХ управо посјета Добоју.

– Имам вас у срцу и непрестано се молим Богу за вас и молим вас да се молите за мене, јер ја сам овдје заиста свој међу својима – поручио је патријарх, пренио је РТРС.

Његова светост патријарх Порфирије објавио је на свом „Инстаграм“ профилу снажну поруку упућену српском народу, уз фотографију из Добоја на којој се поред њега виде српски члан Предсједништва БиХ Милорад додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, а иза њих непрегледна колона народа.

„Вера је оно што нас чини да јесмо једно, вера је оно на чему градимо међусобно поверење, вера је оно што чини да знамо да нас Бог воли, што нас чини да знамо да Бог јесте, али управо зато што Бог јесте да јесмо и ми“, написао је патријарх уз ову фотографију.

Он је навео да је вјера православна обликовала од Светога Саве до данас српски народ и његов идентитет, идентитет који има Христов печат, идентитет који се пројављује кроз живот по Јеванђељу.

„И зато чињеница да јесмо православни хришћани јесте позив на велику одговорност. Дата нам је пуноћа истине и вере у Бога, али и позив да том истином живимо по свим правилима Јеванђеља“, истакао је српски патријарх.

Патријарх Порфирије завршио је данас дводневну посјету Добоју.

Долазак патријарха Порфирија прва је посјета патријарха Српске православне цркве након 83 године, када је на сличном, величанственом догађају, боравио патријарх Гаврило Пети.

Том приликом, 18. септембра 1938. године, патријарх Гаврило је освештао новоизграђени Храм Светих Петра и Павла, прву православну цркву у Добоју, јер је до тада богослужење обављано у адаптираној кући из 1884. године.

Прослава градске славе протекла без инцидената

Прослава славе града Добоја Преображења уз посјету Његове светости патријарха српског Порфирија и званичника Српске, те присуство око 8.000 грађана, протекла је без иједног инцидента, саопштила је добојска Полицијска управа.

Из полиције су навели да су обезбјеђење дводневне прославе реализовали заједно са другим управама Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

„Догађај који је од велике важности за град Добој и Републику Српску протекао је без иједног инцидента“, истиче се у саопштењу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар