Вјере Главно

Патријарх у Фочи: Ретко где наилазимо на једноставан отворен однос љубави и вере као у Српској

ПАТРИЈАРХ БЛАГОСЛОВИО СТУДЕНТЕ И ПРОФЕСОРЕ ПРАВОСЛАВНОГ ГАКУЛТЕТА СВ. ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ
  • Изградњу Светосавског храма у Фочи, која је почела прије 17 година, значајним новцем су, уз вјерни народ, помогле Општина Фоча и институције Реп

ПАТРИЈАРХ Порифирије и митрополит дабробосански Хризостом са више владика данас су разговарали са начелником општине Фоча, а обишли су и Православни богословски факултет Светог Василија Острошког. Сви у сагласју, посјета и повод су историјски, црква у саборности снажи српски народ да се одупре свим искушењима.

Од почетка шездезетих година прошлог вијека ово је пета посјета српског првојерарха Фочи. У сусрету са руководством општине Фоча, његова светост је истакао да је велики благослов и радост гдје год да идемо, гдје живи православни српски народ. Ипак, ова посјета има својеврсну посебност.

– Посебан благослов је када долазимо у Републику Српску и БиХ, јер ретко где наилазимо на једноставан отворен однос љубави и вере како када долазимо овде – истакао је патријарх Порфирије.

Велико освећење Светосавског храма у Фочи је испуњење вишевјековне жеље православног живља да у центру града подигнe богомољу.

Фото: СПЦ

– Историјски је догађај да ће бити освештан овај храм који је највећи у БиХ и шире – рекао је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Патријарх je благословио студенте и професоре Православног богословског факултета Светог Василија Острошког.

Посебна је повезаност Светосавског храма у Фочи и факултета који је један од три високошколске установе СПЦ, поред оних у Београду и Либертвилу.

– Та црква није само градски храм него и мјесто гдје наши студенти стичу праксу – навео је декан Православног богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи протојереј-ставрофор Владислав Топаловић.

Изградњу Светосавског храма у Фочи која је почела прије седамнаест година, уз вјерни народ значајним новцем помогли су Општина Фоча и институције Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар