Вјере

Патријарх Вартоломеј: Никада „Црногорска православна црква“ неће добити аутокефалност

ЂУКАНОВИЋУ ПОРУЧИО ДА ЊЕГОВ ЗАКОН НИЈЕ ПРАВЕДАН И ДА ЈЕ СПЦ ЈЕДИНА КАНОНСКА ЦРКВА У ЦРНОЈ ГОРИ
  • Нагласио да ће Васељенска патријаршија поводом КиМ увијек бити на српској страни: «Грчки народ је увијек помагао српску браћу с Косова и Метохије. Поготово изражавамо велико жаљење због страдања српских светиња, манастира и цркава на Косову и Метохији, које сам лично 1993. посјетио са својом делегацијом, и молимо се Богу за српски народ“

ЗАКОН о слободи вјероисповијести у Црној Гори није праведан, рекао је Његова Свесветост Васељенски патријарх Вартоломеј и додао да је то поручио предсједнику те земље Милу Ђукановићу.

Патријарх Вартоломеј је у интервјуу за Курир истакао да је једина канонска Црква у Црној Гори Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве.

Према његовим ријечима, једини канонски архиепископ у Црној Гори је Митрополит Амфилохије.

Поновио је да „Црногорска православна црква“ никада неће добити аутокефалију.

Патријарх Вартоломеј је говорио и о Косову. Навео је да ће Васељенска патријаршија увијек бити на српској страни.

„Подсјетићу да је грчки народ увијек помагао српску браћу с Косова и Метохије. Поготово изражавамо велико жаљење због страдања српских светиња, манастира и цркава на Косову и Метохији, које сам лично 1993. посјетио са својом делегацијом, и молимо се Богу за српски народ“, рекао је Његова Свесветост Васељенски патријарх Вартоломеј.

Додао је и да је на КиМ био са Патријархом Павлом на чијој је сахрани одржао бесједу. Њега је описао као „савременог светитеља“.

Патријарх Вартоломеј је српском народу упутио „поруку љубави“ за Божић.

Навео је да Васељенска патријаршија увијек мисли на српски народ.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар