Видео Вјере

Перовић: Они који тврде да смо Срби издајници Црне Горе нека читају „књиге Црнојевића“

НА ЖАБЉАКУ РЕКАО: НАРОД ВИШЕ НЕЋЕ НИ ПАРТИЗАНЕ НИ ЧЕТНИКЕ – ТИ МЕЦИ СУ ДАВНО ИСПУЦАНИ
  • „Поводом слогана Не дамо светиње чују се и размишљања “па ко ће узети, понијети светиње”, а мени би било лакше да их неко понесе него да властодршци учине оно што су наумили са њима. Лакше би ми било да попну Острог и Цетињски манастир на врх Дурмитора него да уведу, како пише у овом закону, државни орган који ће да одлучи ко ће у њима да служи. Па да сјутра умјесто попа Миливоја затекнете овдје некога функционера из општине”
  • „Власт тврди да су људи који бране светиње издајници, а да би се видјело ко је издајник Црне Горе треба отићи до Цетињског манастира, треба читати књиге Црнојевића. Тамо пише да се црвеним словом славе Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава, Свети Стефан Дечански. Данас када кажеш К од Косова или Л од Лазара кажу да си четник
  • „Ми славимо кнеза Лазара као што га је славио владика Данило, као што је владика Василије Петровић написао у новоме вијеку прву историју Црне Горе 1754. године и ставио Косовски бој у сред историје Црне Горе. А на крају те историје пише попис српских архијереја и на прво мјесто ставља себе, цетињскога митрополита. Па ко је издајник Црне Горе?”
  • На тврдње да је све везано за Косовски бој измишљено, прота Перовић шаљиво казао “па јесте наши преци су се грабили за медаље са измишљеним јунаком”: “Моме чукунђеду, који је погинуо на Граховцу, и његовом оцу и ђеду, да неко нуди медаљу Обилића, а Обилић измишљен!? Па нијесмо баш толико луди! Можда јесмо лудачки покрет, али нијесмо луди”

ОВИХ дана у Црној Гори се дешава чудо. Људи су се призвали памети и још једном доказали, доктори, професори, новинари, да нас кад идемо у цркву, до цркве и од цркве кући, не води никаква политика, јер никаква земаљска политика или партија не би могла да окупи те људе на једно мјесто осим ове борбе за правду и слободу. У Цркви се дијели благослов иако има оних који не разумију да има нешто важније од блага пропадљивога”, поручио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.

Отац Гојко је након одслуженог молебна у Храму Преображења Господњег на Жабљаку, позвавши Дурмиторце да сабрање протекне уз поштовање прописаних здравствених мјера, казао да “нас не интересују партије и странке”.

“И сама ријеч партија каже да се нешто партија, ломи на мање дјелове. Оне нека раде свој посао и благословено било свакој која то ради на благословен начин, а оно што је нас окупило овдје је борба за светиње”, казао је свештеник Перовић.

Објашњавајући слоган “Не дамо светиње” и поједина размишљања “па ко ће узети, понијети светиње”, прота каже да би му лакше било да их неко понесе него да властодршци учине оно што су наумили са њима.

“Лакше би ми било да попну Острог и Цетињски манастир на врх Дурмитора него да уведу, како пише у овом закону, државни орган који ће да одлучи ко ће у њима да служи. Па ћете сјутра умјесто попа Миливоја затећи овдје некога функционера из општине”, бесједио је о. Гојко, објаснивши да правдање тиме да то неће да чине, у закону каже: нећемо док не одлучимо другачије.

Осврнуо се на тврдње власти да су људи који бране светиње издајници који су против Црне Горе и поручио да народ неће више подјеле, ни на четнике ни на партизане, јер су ти меци давно испуцани а да би се видјело ко је издајник Црне Горе треба отићи до Цетињског манастира, треба читати књиге Црнојевића:

“Тамо пише да се црвеним словом слави Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава, Свети Стефан Дечански. Данас када кажеш К од Косова или Л од Лазара кажу да си четник. Славимо кнеза Лазара као што га је славио владика Данило, као што је владика Василије Петровић написао у новоме вијеку прву историју Црне Горе 1754. године и ставио Косовски бој у сред историје Црне Горе. А на крају те историје пише попис српских архијереја и на прво мјесто ставља себе, цетињскога митрополита. Па ко је издајник Црне Горе?”

Коментаришући поједине наводе да је Сима Милутиновић Сарајлија дошао и младога Његоша научио да слави Милоша Обилића, отац Гојко је подсјетио да је Свети Петар Цетињски прије Његоша писао о Косовском боју, о томе како је Вук Бранковић издао, како се Лазар честито држао и ко је Милош…

“Милоша славе и Данило и Василије и Свети Петар Цетињски прије њега. Не можемо ми бити криви нашој браћи што не читају ништа”, рекао је отац, подсјетивши на Обилић медаљу коју је Његош стављао најхрабријим Црногорцима на груди.

На тврдње да је све везано за Косовски бој измишљено, прота Перовић је шаљиво казао “па јесте наши преци су се грабили за медаље са измишљеним јунаком”.

“Моме чукунђеду који је погинуо на Граховцу, и његовом оцу и ђеду, да неко нуди медаљу Обилића, а Обилић измишљен!? Па нијесмо баш толико луди! Можда јесмо лудачки покрет, али нијесмо луди”, нагласио је ректор Цетињске богословије.

Разобличавајући тврдње појединих задужених тумача Његоша и његових дјела, који између осталог кажу да је писао о Косову, а није никада био на Косову, ректор је казао да није никада био ни у Подгорици, ни Жабљаку, али он је, како каже наш Митрополит, Тајновидац који је видио сву суштину Косова.

“Ова прича не иде у правцу да ми сада убјеђујемо некога да буде Србин или да поштује Обилића, него да објаснимо да ми Црногорци који поштујемо Милоша, и који јесмо Срби, нијесмо издајници Црне Горе.”

Благосиљајући Вука Вуковића, честитог полицајца који је скинуо униформу одбијајући да бије народ, а тумачећи Његошеве стихове из “Горског вијенца”, прота Гојко је казао да није Обилић само онај који има снагу и бије некога. Обилић је онај који кад дође стани-пани, не чека “плетење безумне скупштине” већ зна шта треба да ради.

“То није било какав јунак, него онај који кад нема никакве наде и који се никаквој земаљској плати не нада, него зна да ће остати без плате и знамења, тада ради онако како му налаже образ, а не како му налаже некакв платни списак. И зато је овај млади човјек нови Обилић и биће их још јер ми знамо шта је образ”, казао је отац Гојко уручивши Вуковићу икону Светога Василија Острошког.

По његовим ријечима, Вуко Вуковић, сада већ бивши полицајац, и официр Здравко Касалица, који су били и синоћ на Жабљаку као и увијек уз свој народ, показали су пут, куда се иде и како се иде.

“Ова два момка су дошла да нам покажу пртину и покажу куда се иде. За њима идемо. Наредне недјеље опет овдје, такав је благослов Цркве. Идемо до краја док Црна Гора не почне да добија нормалне законе”, рекао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.

https://mitropolija.com/2020/06/29/o-gojko-perovic-na-zabljaku-narod-nece-podjele-ni-na-cetnike-ni-na-partizane-ti-meci-su-davno-ispucani/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар