Вјере

Порфирије: Дошао сам да српски народ овде охрабрим да чува јединство

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • „Овде сам са вама и увек ћу бити за разумевање онога што ви сматрате да је важно за вас, за ваша неотуђива права“
  • „Не допустимо да нас други, ма колико добронамерни били, утерују бездушно у своје моделе и калупе заједничког живота и мира. Мир је данас реч која се користи више него била која друга, а највише је употребљавају они који производе и усаглашавају нова оружја смрти, њима тргују и енормно се богате“
  • Патријарх је присутне на академији поздравио традиционалним поздравом „Мир Божији, Христос се роди“, наводећи да је овдје свој на свом, те поздравља онако како брат поздравља рођеног брата. Исти поздрав је упутио и свима у БиХ

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије истакао је вечерас да је дошао у Републику Српску да охрабри српски народ у чувању и изграђивању јединства, без обзира на све разлике, у настојању изградње свега што је добро и корисно свима.

„Овде сам са вама и увек ћу бити за разумевање онога што ви сматрате да је важно за вас, за ваша неотуђива права. Сигуран сам да то исто чине други народи који живе са вама у Српској и БиХ у целини, да имају своје погледе на своја права. Али, важно је да сви знамо да брига о својим правима никада не отима и не угрожава туђа права“, поручио је српски патријарх на свечаној академији поводом Дана Републике.

Према његовим ријечима, потреба да чувамо свој идентитет и слободу има смисла ако се држимо тог принципа.

„Знам да ви управо тако живите и поступате, јер је то наше православно предање. Да бисмо се боље разумели међусобно, нужно је да разговарамо, а онда да то исто чинимо са другима“, рекао је патријарх Порфирије.

Тај дијалог, додао је, треба да буде без тешких ријечи, које повређују, јер је на свим странама много оних који су повријеђени, те подсјетио на ријечи блаженопочившег патријарха Павла да, ако хоћемо да нас други чују, морамо имати јаке аргументе, а јаке ријечи.

„Људи и народи, упућени су једни на друге, повезани су економски, културолошки, духовно, чак и породично. Не можемо једни без других, прво међусобно у једном народу, а потом и са другима“, нагласио је патријарх.

Он је додао да смо једни другима потребни, да је мир међу нама услов без којег не можемо ни поједничано, а камоли заједно.

„Не допустимо да нас други, ма колико добронамерни били, утерују бездушно у своје моделе и калупе заједничког живота и мира. Мир је данас реч која се користи више него била која друга, а највише је употребљавају они који производе и усаглашавају нова оружја смрти, њима тргују и енормно се богате“, рекао је патријарх.

Истакао је да је идентитет Срба на простору данашње Републике Српске и БиХ хришаћнски, православни идентитет који има опредјељење за јевенђељски систем вриједности, који се заснива на богољубљу и човјекољуљу.

Патријарх је присутне поздравио традиционалним поздравом „Мир Божији, Христос се роди“, наводећи да је овдје свој на свом, те поздравља онако како брат поздравља рођеног брата.

„Истим поздравом који објављује долазак Богомладенца Христа у свет, упућујем поздраве за разумевање свима који живе на овим просторима, без обзира на верску и националну припадност“, поручио је Његова светост.

Он је истакао истакао да у Бањалуку доноси поздраве и честитке за 30. крсну славу Републике Српске и 30. година њеног постојања из Храма Светог Саве на Врачару, Пећке Патријаршије, Острога, Савине, Крушедола, древних далматинских светиња…

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар