Вјере

Порфирије: Када су Срби били подељени у много држава имали су православље као заједничку круну

ПАТРИЈАРХ ОСВЕШТАО НОВОИЗГРАЂЕНИ САБОРНИ ХРАМ У ЗВОРНИКУ ЧИЈИ ЈЕ КУМ ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ
  • Патријарх: Није могуће замислити Србина без православне вере и Цркве, у којој је српски народ једно. Било је времена у којима а су Срби губили државе и живели у различитим државама, али су без обзира на све живели пуним плућима јер су били са својом Црквом и православном вером
  • Милорад ДОДИК: Давно смо кроз историју научили да није било СПЦ наш идентитет би био лутајући, изгубљен, не бисмо били свјесни наше прошлости, а ако ње нисмо свјесни онда не можемо да управљамо садашњошћу. Ако не можемо да управљамо овим временом, онда сигурно немамо никакву будућност
  • Радован ВИШКОВИЋ: Сви храмови широм Српске означавају српско битисање на овим просторима. Зворник је заслужио један овакав храм

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије први је патријарх који је, након 90 година, служио Свету архијерејску литургију у Зворнику.

Након тога, патријарх је освештао новоизграђени Саборни храм Рођења Пресвете Богородице.

Његовој светости саслуживали су епископи зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид и осјечкопољски и барањски Херувим и велики број свештеника.

Догађају су присуствовали бројни вјерници, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Радован Вишковић.

Патријарх је у обраћању након освештања храма захвалио свима који су учествовали у изградњи Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.

– Ми знамо да као што је човек без душе леш, тако је и свака српска заједница, место и насеље које у себи нема храма мртво насеље. Оно може споља имати обрисе и форму, али оно не живи истим оним откуцајем православног срца које је почело за нас да куца срцем Светог Саве – рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх је рекао да није могуће замислити Србина без православне вјере и Цркве, у којој је српски народ једно, те подсјетио да је било времена када су Срби губили државе и живјели у различитим државама, али су без обзира на све живјели пуним плућима јер је били са својом Црквом и православном вјером.

– У временима када је српски народ био подељен у много држава, поред много тога заједничког, постоји заједничка круна, а то је православна вера – рекао је патријарх Порфирије.

Предсједник Српске, који је кум храма, рекао је да Зворник заслужује овакав храм, изразивши задовољство што је био у прилици да помогне градњу.

Додик је истакао да је патријарх српски носи снагу вјере и велики морални и људски ауторитет, због чега је обожаван у народу.

Фото: Танјуг / СРНА / Борислав Здриња

Нагласио једа нема бољег улагања него у храмове и да Српска никада није оклијевала да буде са СПЦ, поготово када су се градили значајни објекти.

Додик је рекао да је освештање новоизграђеног храма значајан културни, политички и историјски догађај.

– Давно смо кроз историју научили да није било СПЦ наш идентитет би био лутајући, изгубљен, не бисмо били свјесни наше прошлости, а ако ње нисмо свјесни онда не можемо да управљамо садашњошћу. Ако не можемо да управљамо овим временом, онда сигурно немамо никакву будућност – навео је Додик.

Он је истакао да је храм у Зворнику стражар и мјесто окупљања.

– Ко год овдје пролази, зна гдје је, свако наше мјесто мора да има наш храм да би било духовно снажно – поручио је Додик.

Истакао је да је веома поносан што Његова светост патријарх српски Порфирије, који је освештао Саборни храм у Зворнику, често посјећује Републику Српску, која је у цијелости посвећена потпуној сарадњи и подршци Цркви.

– У Републици Српској живи православни народ, али и други. Српска и српски народ желе слободу за сваког човјека без обзира ко је и шта је, уколико прихвата и жели да живи у миру, који прихвата легитимитет и легалност Српске која је за све широка и свима даје слободе – нагласио је Додик.

Он је истакао да су сви Срби један народ, да не постоје „босански Срби“ већ Срби православци посвећени својој вјери, Цркви и свему што не чини српски идентитет.

Премијер Вишковић је рекао да сви храмови широм Српске означавају српско битисање на овим просторима и да је Зворник заслужио један овакав храм.

– Посебно сам почаствован што је патријарх данас у Зворнику. Ово је значајан дан за овај град – поручио је премијер.

Додик, Вишковић и патријарх посјетили су данас зворничку компанију Алумина.

Привредно друштво Алумина запошљава више од 1.600 радника и остварује годишњи приход од 385 милиона КМ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар