Вјере

Порфирије: Косово и Метохија је за Србе – место њиховог рођења

ВИДОВДАН: ПАТРИЈАРХ СА АРХИЈЕРЕЈИМА У ГРАЧАНИЦИ И НА ГАЗИМЕСТАНУ
  • „Овде смо добили своје име, свој печат, родили смо се, како то данас кажу, за систем вредности који је другачији од многих других који нас окружују, који хоће да нам намећу, који нас саплићу. Родили смо се овде за систем вредности Јеванђеља“
  • „У Грачаници, Дечанима, Призрену, Пећкој патријаршији јасно видимо ко смо. То су наше очи. Видовдан је наше око. Свети Лазар је наше ухо. Светиње косовско-метохијске су наш ум. Овде видимо, овде чујемо, овде разумемо не само нашу прошлост и порекло већ разумемо и шта је наш циљ и зашто смо крштени у име Свете Тројице“

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Грачаници да се Срби кад год дођу на Косово и Метохију враћају себи јер ово јесте мјесто њиховог рођења, гдје су поникли, родили се за Христа, за цркву и његово јеванђеље.

„Овде смо добили своје име, свој печат, родили смо се, како то данас кажу, за систем вредности који је другачији од многих других који нас окружују, који хоће да нам намећу, који нас саплићу. Родили смо се овде за систем вредности Јеванђеља“, рекао је патријарх српски.

Он је у бесједи након литургије у порти манастира Грачаница нагласио да без Грачанице, без Видовдана и свих светиња на Косову и Метохији Срби напросто нису оно што јесу, односно „нису оно нашта их је Господ позвао“.

Патријарх Порфирије, уз саслужење епископа Српске православне цркве и Његовог преосвештенства архиепископа Македонске православне цркве – Охридске архиепископије Јована, служио је јутрос Свету видовданску литургију.

„Ево нас опет пред Грачаницом, том небеском лепотицом, на Косову и Метохији да молитвено, богослужбено, прославимо Видовдан, да прославимо Светог кнеза Лазара и да се њему обратимо за духовну подршку. Ево нас опет заједно сабрани пред светом Грачаницом. Сабран је и читав православни народ. Сви су данас сабрани кроз молитву и благодат Божју“, рекао је патријарх пред више хиљада окупљених вјерника.

Он је истакао да Срби кад год су на овом мјесту, знају да колико год се од њега удаљили и бијаху изгубљени, „нађоше се“ и вратише себи.

„У Грачаници, Дечанима, Призрену, Пећкој патријаршији јасно видимо ко смо. То су наше очи. Видовдан је наше око. Свети Лазар је наше ухо. Светиње косовско-метохијске су наш ум. Овде видимо, овде чујемо, овде разумемо не само нашу прошлост и порекло већ разумемо и шта је наш циљ и зашто смо крштени у име Свете Тројице. С Христом и у њему ми јесмо оно што смо као заједница“, рекао је патријарх српски.

Он је поручио да вољети ближњег свога значи вољети сваког човјека онако како су то чинили Свети кнез Лазар и мученици косовски.

„Та љубав сажета је и дефинисана у једноставним речима `Свети кнез Лазар је изабрао веру уместо вечере`. Он се определио за веру зато што се определио да вечера не буде клањање било чему што је од овог свијета, да не буде ништа вредније од Христа“, рекао је патријарх Порфирије.

Он је апеловао на јединство и поручио да треба за све имати мјеста у срцима, па и са Албанцима са којима Срби живе заједно на Косову и Метохији, јер само у заједници могу бити на путу Божјем.

„Важно је да знамо да једни без других не можемо, јер имамо искуства из прошлости и зато не треба да дозволимо да нас други учи томе, да примењују своје методе којима само хоће да јесмо једни поред других како би они остваривали своје циљеве који нису у складу са нашим циљевима, посебно с циљевима на које нас позива Јеванђеље, са циљевима за које се определио Свети кнез Лазар са својим мученицима“, рекао је патријарх српски.

Свету архијерејску видовданску литургију и одлазак на Газиместан обезбјеђује велики број припадника Косовске полицијске службе који су измјестили саобраћај кроз Грачаницу, а свим возачима који планирају одлазак на Газиместан уручене су пропуснице.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар