Вјере

Порфирије: СПЦ ће и даље подстицати утврђивање истине о НДХ да би се стало на пут ревизионизму

„ЗА СРБЕ ЈЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА ЗАВЕТНА ЗЕМЉА – ЊИХОВ ЈЕРУСАЛИМ“
  • «Јевреји су током миленијумских егзодуса у дијаспори говорили: „Догодине у Јерусалиму“. Српска омладина се поздравља са „Догодине у Призрену“ манифестујући да чува свест да је Призрен царски град, престони град, Душанов град, да зна да се, например, вредност храма посвећеног Богородици Љевишкој, названој по средњовековном топониму, не може измерити никаквим земаљским благом»
  • СПЦ је спремна да заједно са архијерејима, свештенством и вјерним народом у Црној Гори учини све да се измијени положај Цркве, који је неправедан, неравноправан и апсурдан узевши у обзир састав становништва и историју

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије изјавио је да ће Српска православна црква (СПЦ) наставити да подстиче и афирмише историчаре и друге научнике да раде на утврђивању историјске истине о томе шта се дешавало у Независној Држави Хрватској (НДХ), а што је потребно ради разобличавања ревизионизма.

– То је потребно ради разобличавања ревизионизма који и овде на Балкану, али и широм Европе, има једноставан циљ – аболирање нацистичких и фашистичких злочинаца, а тада не би требало искључити могућност да се поново покрене та спирала зла – рекао је патријарх Порфирије за часопис Министарства спољних послова Русије „Међународни живот“.

Према његовим ријечима, ни историјско продубљивање знања, ни имплементација тог знања у школама и на факултетима, не треба и не смије да служи злопамћењу, већ да буде опомена свима да се такво зло, какво су доживјели Срби, Јевреји и Роми у Другом свјетском рату, предуприједи и да се никада и нигдје не понови.

Патријарх је најавио да ће на прољеће у Јасеновцу бити служена литургија поводом 81 године од почетка геноцида над Србима, Ромима и Јеврејима у НДХ.

– Молитвом преображени православни човек никада није и никада неће нечије потомство, нечију децу, кривити за оно што су чинили родитељи. Отуда се многи који не познају дух и етос православља чуде како православни човек може да прашта. Православни хришћанин ће увек градити мир, пријатељство, а не освету – рекао је патријарх Порфирије.

Говорећи о учесталим нападима на имовину СПЦ на Космету, патријарх Порфирије је рекао да су они условљени разним факторима, а да је један од њих и инострани, који „могуће не подстиче и не иснпирише нападе, али од јула 1999. године, кад затреба веже себи мараму преко очију“.

Он је нагласио да је за Србе, ипак, од свега најважније да је Косово и Метохија за њих духовни Јерусалим.

– Јевреји су током миленијумских егзодуса у дијаспори говорили: „Догодине у Јерусалиму“. Српска омладина се поздравља са „Догодине у Призрену“ манифестујући да чува свест да је Призрен царски град, престони град, Душанов град, да зна да се, например, вредност храма посвећеног Богородици Љевишкој, названој по средњовековном топониму, не може измерити никаквим земаљским благом. При томе, они не позивају на сукоб или на било какву агресију – рекао је паријарх Порфирије.

Он је поручио да је пут Цркве, државе и народа – пут дијалога, мирољубиве коегзистенције, уважавања сваког људског бића, свих позитивних људских увјерења.

– Али то не значи никакав релативизам од стране Цркве по овом питању. Црква, али и патријарх лично, настоји да непосредно и систематски, на различите начине по питању Косова и Метохије као заветне српске земље, утиче на дух времена, на биће народа, на укупне друштвене, политичке и културне прилике у држави, како би начин размишљања младих нараштаја изражен у максими „Догодине у Призрену“ био трајна парадигма – рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је указао да је у јужној српској покрајини велики број руинираних, девастираних, порушених, стога и храмова у којима је вијековима служена литургија, али да је и поред свих отежања духовни живот врло добро организован заслугом епископа рашко-призренског Теодосија са монаштвом, свештенством и вјерним народом.

Патријарх је поручио да је СПЦ спремна да заједно са архијерејима, свештенством и вјерним народом у Црној Гори учини све да се измијени положај Цркве, који је неправедан, неравноправан и апсурдан узевши у обзир састав становништва и историју.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар