Вјере РС и матица

Послије Кустурице, у „чистилишту“ украјинских националиста нашао се и патријарх Иринеј

САМО ЗАТО ШТО ЈЕ РЕКАО ДА СЕ КАНОНСКА УПЦ СУОЧАВА СА БОГОХУЛСТВОМ И НАСИЉЕМ РАСКОЛНИКА
  • Поглавар српске цркве преко украјинског сајта „Миротворац“ оптужен да је „непријатељ независности украјинског православља које је под контролом Русије”, земље агресора, као и да подстиче међунационалне и међуконфесионалне сукобе
  • Душан ПРОРОКОВИЋ: „Иако се води као невладин, тај сајт, односно центар (чији пуни назив је Центар за истраживање злочина почињених против националне безбедности Украјине, мира, безбедности човечанства као и спровођења међународног права) у ствари је парадржавна организација. Објављује информације из украјинског тужилаштва, државне безбедности, проверене информације. Прате све везано за Крим, па се ко год уђе тамо, нађе на сајту. Али очигледно је да су стављањем патријарха, сада почели да то раде и због изјава”

„ДАНАС се мученичка Украјинска православна црква скрнави богохулством расколника, насиљем и крвопролићем. Српска православна црква потпуно подржава јединство и целовитост Руске православне цркве и одлучно осуђује поступке унијата и расколника. Свако ко помаже украјинским расколницима непријатељ је не само Руској цркви и руском свету него и свим православним словенским народима и свему православном свету”, поручио је у мају ове године из Москве патријарх српски Иринеј, чиме је одмах „заслужио” место на украјинском сајту „Миротворац” и „титулу” – антиукрајински пропагандиста.

Поглавар српске цркве је оптужен да је „непријатељ независности украјинског православља које је под контролом Русије”, земље агресора, као и да подстиче међунационалне и међуконфесионалне сукобе.

Центар за истраживање злочина почињених против националне безбједности Украјине, мира, безбједности човјечанства као и спровођења међународног права, како је пуни назив „Миротворца” је патријарха Иринеја, односно Мирослава Гавриловића (на сајту се наводи његово свјетовно име) смјестио у рубрику „чистилиште”. Ту се, уз патријархову слику, могу видјети и подаци о години рођења, о томе када је устоличен као поглавар српске цркве и титулама које носи.

Украјински амбасадор у Београду Олександр Александрович није желео, како је за „Политику” речено у овом дипломатском представништву, да коментарише потез „Миротворца”.

Александрович се, иначе, како пише на сајту СПЦ, 14. јуна састао са првим човјеком српске цркве. Било је то, дакле, две недјеље пошто је руска агенција ТАСС пренијела да се патријарх нашао на овом сајту као украјински непријатељ.

Сајт прате и бројне контроверзе, посебно након што су у априлу 2015. објавили кућне адресе украјинског писца Олеса Бузине и бившег посланика Олега Калашњикова – који су свега пар дана касније убијени.

СПЦ има одличне односе са украјинском амбасадом

Како објашњавају у кабинету патријарха српског Иринеја, они нису упознати са наводима са сајта организације „Миротворац” нити желе да их коментаришу јер, како наглашавају, са представницима украјинске државе у Србији имају одличне односе.

У Патријаршији подсјећају да се поглавар СПЦ прије десетак дана састао са украјинским амбасадором Олександром Александровичем, а након сусрета објављено је и званично саопштење. У њему је наведено да је амбасадор Украјине потврдио да његова влада чврсто подржава став СПЦ поводом питања статуса јужне српске покрајине Косова и Метохије и понудио да Украјина помогне у обнови оштећених храмова према расположивим капацитетима.

Како незванично сазнајемо, и предсједник Украјине Петро Порошенко, који планира државну посјету Републици Србији, затражио је да се том приликом сусретне са српским патријархом Иринејом.      

Украјинцима сметају Асад, Сигал… сви који посете Крим

ПРИЈЕ српског патријарха, у „чистилиште” су доспјели и сиријски предсједник Башар Ел Асад, који је своје троје деце послао на летовање у камп „Артек” на Криму.

Редитељ Емир Кустурица се ту нашао јер је са својом групом одржао концерт на Криму чиме је „негирао руску агресију и учествовао у легализацији анексије Крима”.

Познати глумац Стивен Сигал, који је од 2016. руски држављанин такође је на листи „Миротворца”. Сигал је у шаљивом тону прокоментарисао да сада осим црног појаса има и црну листу.

Према писању „Спутњика”, сајт је прије две године објавио списак новинара, укључујући и странце који су извјештавали из Донбаса, објелоданивши њихове личне податке, послије чега су неки од њих, како се наводи, добијали пријетње.

Формално, „Миротворац” је невладина организација, али је, према писању руских медија, веома близак власти. У прилог томе говори и чињеница да је, како је пренио „Спутњик”, својевремено савјетник министра унутрашњих послова Антон Герашћенко на свом фејсбук налогу позвао све заинтересоване „који имају било какву информацију о војницима који учествују у необјављеном рату против сиријског народа да је пошаљу порталу ’Миротворац’”.

Својевремено се у „чистилишту” нашао и Душан Пророковић, из Института за међународну политику и привреду, који је требало да путује на Крим, али је касније скинут са „црне листе”.

„На Крим нисам отпутовао из приватних разлога, а тек кад сам се нашао на сајту ’Миротворац’ сазнао сам да ми је забрањен улазак у Украјину. У ствари, тужилац је тек разматрао ту могућност, а они су одмах окачили на сајт моје име”, прича Пророковић чије име је, пошто није путовао на Крим, скинуто са сајта.

Према његовим ријечима, иако се води као невладин, овај сајт, односно центар је у ствари парадржавна организација. На „Миротворцу” се, како каже, каче информације које су тачне.

„Све су то информације из украјинског тужилаштва, државне безбедности, проверене информације. Прате све везано за Крим, па се ко год уђе тамо, нађе на сајту. Али очигледно је да су стављањем патријарха, сада почели да то раде и због изјава”, каже Пророковић.

Он истиче и да њихов примарни циљ није Србија, зато што је у Србији поприлично свима јасно о чему се ту ради.

„Али, за Запад је јако то битно. Пар мојих колега, професора из иностранства, који је требало да оду у Русију на научну конференцију са озбиљним рефератима, повукло се пар дана пред пут зато што су негде у Украјини објављена њихова имена и онда је кренула хајка у њиховим новинама у Француској и Немачкој. А људи неће скандале”, објашњава наш саговорник и додаје да не види да се у Србији због тога неко потресао.

http://www.politika.rs/scc/clanak/406208/Patrijarh-na-crnoj-listi-ukrajinskih-nacionalista

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар