Вјере Одабрано

Православна гимназија „Свети Сава“ у Подгорици почиње са радом од школске 2023/2024.

ЊЕН ДИРЕКТОР БИЋЕ ПРОФЕСОР ЈУГОСЛАВ БЛАГОЈЕВИЋ КОЈЕГ ЈЕ ПРОГОНИО ЂУКАНОВИЋЕВ РЕЖИМ
  • БЛАГОЈЕВИЋ: Изучаваће се матерњи, математика, први и други страни језик, историја, музичка умјетност, географија, биологија, хемија, физика, информатика, ликовно, психологија, латински језик и социологија. Изборни предмети допуниће се са још два – Катихизис и Литургика и црквено појање

ПРАВОСЛАВНА гимназија „Свети Сава“ у Подгорици требало би да почне да ради школске 2023/2024. године са једним одјељењем ученика, најавио је њен директор Југослав Благојевић.

Истакао је да већ сада постоји значајно интересовање ученика за упис у ову гимназију, а права слику биће јаснија у мају када ће бити расписан конкурс за упис у први разред.

Он је додао да ће Православна гимназија почети са радом у привременим просторијама, опремљеним по највишим стандардима за извођење наставе.

Када је ријеч о изградњи школе, Благојевић каже да је сва техничка документација потребна за почетак извођења радова прикупљена и да очекује да ће ускоро кренути радови на ископу темеља.

– Планирани капацитет, када буде изграђена школска зграда, јесте осам одјељења /по два у сваком разреду/, са око 200 до 250 ученика – прецизира Благојевић.

Он је додао да ће Гимназија „Свети Сава“ реализовати јавно важећи образовни програм опште гимназије. Настава ће се изводити у складу са образовним програмом, а у оквиру образовног програма изучавају се обавезни предмети, обавезни изборни предмети и обавезни изборни садржаји.

– Изучаваће се матерњи, математика, први и други страни језик, историја, музичка умјетност, географија, биологија, хемија, физика, информатика, ликовно, психологија, латински језик и социологија. Изборни предмети допуниће се са још два, Катихизис и Литургика и црквено појање – прецизирао је Благојевић за Спутњик.

Он је навео да је наставни кадар за ову школску годину углавном обезбијеђен, и да су интересовање за рад у школи показали и биће ангажовани најистакнутији професори гимназија из Црне Горе.

Одлуку о оснивању Гимназије „Свети Сава“ донијела је Митрополија црногорско-приморска, а с тим у вези Министарству просвјете, науке, културе и спорта упућен је захтјев за лиценцирање установе за извођење образовног програма опште гимназије.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар