Вјере

Руска црква не признаје више Вартоломеја за предводника светског православља

САОПШТИЛА ДА ОН МОЖЕ ПРЕДВОДИТИ САМО СВОЈУ И ЦРКВЕ КОЈЕ ПРИЗНАЈУ ЊЕГОВО ЛИДЕРСТВО
  • Митрополит ИЛАРИОН: „Патријарх Вартоломеј је изгубио право да себе именује духовним лидером 300 милиона православних на планети. Он више не представља светско православље. Он представља само своју цркву… Престао је да буде први међу једнакима у породици помесних православних цркава. Зато што је пожелео да буде први без једнаких, а тога у нашој православној традицији не може бити!“

ЦАРИГРАДСКИ Патријарх Вартоломеј изгубио је канонско поимање ствари и представља једино сопствену цркву и оне цркве које у њему још виде свог предводника – изјавио је митрополит Волоколамски Иларион.

Он руководи Одељењем Московске патријаршије за спољне црквене везе, а својим наведеним речима одмах је додао:

Руска православна црква не спада међу цркве које у Вартоломеју виде свог лидера“.

Вративши се на почетну оцену, која је сигурно став врха РПЦ, Митрополит Иларион је нагласио:

Патријарх Вартоломеј је изгубио право да себе именује духовним лидером 300 милиона православних на планети. Он више не представља светско православље. Он представља само своју цркву. Можда још и цркве које пожеле да их он представља. Руска православна црква, у сваком случају, није међу тим црквама“.

Иларион је разјаснио и шта подразумева губитак „канонског поимања ствари“:

Митрополит Иларион

Патријарх Вартоломеј је изгубио  представу о томе да је дужан да делује у согласју са другим помесним црквама. Он је поводом Украјине деловао не само без согласја осталих цркава, него и против јасно изражене позиције Руске православне цркве. Зато је потпуно заслужио речи изговорене на његов рачун. У пуној мери“.

Руски архијереј је закључио речима:

„Патријарх Вартоломеј је престао да буде  први међу једнакима у породици помесних православних цркава. Зато што је пожелео да буде први без једнаких, а тога у нашој православној традицији не може бити!“

Синод Руске православне цркве прогласио је посету Вартоломеја Украјини у августу за „грубу повреду православних канона“.

Вартоломеј је 2018-те две организације украјинских расколника прогласио за Православну цркву Украины (ПЦУ) и дао јој аутокефалност.

ПЦУ су досад признали поглавари Александријске, Кипарске и Еладске цркве.

Руска православна црква је прекинула све односе са Цариградском патријаршијом и архијерејима других цркава које су признале украјинске расколнике.

http://fakti.org/svjataja-rus/moskovska-patrijarsija-vartolomej-nije-vise-predvodnik-svetskog-pravoslavlja

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар