Вјере

Руска црква објавила да признаје искључива канонска права СПЦ у Сjеверној Македонији

РУСКА ЦРКВА ЦАРИГРАДУ И ВАРТОЛОМЕЈУ НЕ ПРИЗНАЈЕ СТАТУС „ВАСЕЉЕНСКИ“
  • Секретар Одjељења за спољне црквене везе Московске патријаршије протојереј Игор ЈАКИМЧУК: „Став РПЦ ће прије свега узети у обзир приступ том проблему Српске цркве“

НАКОН што је Свети Синод Васељенске патријаршије признао такозвану цркву Сjеверне Македоније, огласила се и Руска православна црква.

„РПЦ признаје искључива канонска права Српске православне цркве СПЦ у Сjеверној Македонији“, поручио је секретар Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије протојереј Игор Јакимчук.

„Став РПЦ ће прије свега узети у обзир приступ том проблему Српске цркве, којој и даље признајемо искључива канонска права у Сјеверној Македонији“, рекао је он, преноси Спутњик.

Свети Синод Васељенске патријаршије, на чијем је челу васељенски патријарх Вартоломеј признао је на јучерашњем засједању такозвану цркву Сјеверне Македоније.

У саопштењу Патријаршије се наводи да као назив ове цркве, она признаје Охридску, „имајући у виду да је подручје њене надлежности у границама државе Сјеверне Македоније“.

„Македонска Православна црква“ у свом саопштењу тврди да том одлуком Патријаршија након вишедеценијског спора са Српском православном црквом и међународне изолације, „отклања вишедеценијски раскол наметнут древној Охридској архиепископији, обновљеној у лицу Македонске православне цркве“.

„То значи да Васељенска патријаршија признаје црквену јерархију на челу са архиепископом Стефаном као канонску и важећу у свеправославном свијету и са њом успоставља канонску и литургијску заједницу“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да одлука не значи томос о аутокефалности којим се званично регулише међународно име и статус цркве, већ је „израз очинске љубави и бриге Васељенске патријаршије“ и најава да МПЦ више није у расколу са цијелим православним свијетом и да њени свештеници могу да саслужују са свештеницима из других православних цркава.

Како наводи МПЦ, слиједе додатни преговори о њеном коначном статусу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар