Вјере Одабрано

Руска православна црква против Васкрса у време када га славе католици и протестанти

„ДОГОВОР СА КАТОЛИЦИМА“ ИНИЦИРАО `АМБАСАДОР` ЦАРИГРАДСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ ПРИ СВЕТСКОМ САВЕТУ ЦРКАВА

Архиепископ Јов из Телмеса

  • Секретар за међухришћанске односе Московске патријаршије јеромонах СТЕФАН: „Био би велики благослов за хришћанство кад би све хришћанске цркве једнообразно славиле Васкрс. Међутим, то је могуће само на оним темељима које је одредио Први васељенски сабор
  • Епископ зеленоградски САВА (Тутунов), заменик администратора Московске патријаршије: „Иницијативе, попут најновије из врха Цариградске патријаршије, говоре о већем интересу за зближавање са Ватиканом него за очување православног јединства

ШЕФ представништва Цариградске патријаршије при Светском савету цркава у Женеви – архиепископ Јов из Телмеса – иницирао је договор са католицима о заједничком датуму прославе Васкрса.

Јединствени приступ израчунавању датума прославе Васкрсења Христовог успостављен је 325. године у Никеји – на Првом васељенском сабору. Подела хришћанске цркве, 1054. године, на западну (римокатоличку) и источну (православну) изменила је ситуацију.

Тренутно католици, протестанти и представници неких других конфесија не прослављају Васкрс истовремено са православним хришћанима, док га православне цркве – без обзира на то који су календар усвојиле – славе истовремено, придржавајући се правила Првог васељенског сабора.

У Руској православној цркви су се поводом „заједничког Васкрса“ већ формирале две струје.

Meкшој припада секретар за међухришћанске односе Московске патријаршије јеромонах Стефан (Игумнов). Мада, можда само привидно мекша, јер – рекао је:

„Био би велики благослов за хришћанство кад би све хришћанске цркве једнообразно славиле Васкрс. Међутим, то је могуће само на оним темељима које је одредио Први васељенски сабор. За жаљење је што су римокатоличка и протестантске цркве промениле правила по којима се рачуна датум прославе Васкрса. Тако се променио календар црквених празника који зависе од времена прославе Васкрса. То што су они урадили није разлог да православне цркве мењају најстарији и за нас свети пропис о времену прославе Васкрса“.

Још је додао: „Одступање би за нас значило одступање од православне традиције, па стога РПЦ не разматра такво питање. РПЦ се придржава учења Васељенских сабора и Светих Отаца“.

Епископ зеленоградски Сава (Тутунов), заменик администратора Московске патријаршије, још одлучније и тврђе говори о недопустивости таквог корака.

Он упозорава да иницијативе, попут најновије из врха Цариградске патријаршије, говоре о већем интересу за зближавање са Ватиканом него за очување православног јединства“:

Календарски апел, срачунат на долазак до заједничког датума слављења Васкрса, потпуно је сувишан за дијалог са католицима. Неће сви, чак ни тренутни симпатизери Фанара у православном свету, бити спремни да то прихвате“.

http://fakti.org/svjataja-rus/ruska-pravoslavna-crkva-protiv-vaskrsa-u-vreme-kada-ga-slave-katolici-i-protestanti

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар