Вјере

Са српско-руским храмом Бањалука ће добити дио старог Кремља

У БиХ – ФАКТИЧКИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ - ПОЧИЊУ ДАНИ РУСКЕ ДУХОВНЕ КУЛТУРЕ
  • Милорад ДОДИК: Овдје се гради руско-српски православни центар, а храм је реплика цркве која је некад била изграђена у Кремљу, у Москви. Радујем се што видим да градња тече добром динамиком и имамо намјеру да испратимо све што је неопходно да би радови били завршени у оптималном року
  • Амбасадор РФ Игор КАЛАБУХОВ: Изузетно сам захвалан Влади Републике Српске и епископу бањалучком Јефрему за одлуку да граде овај храм и мислим да ћемо сада бити још више повезани када у центру Бањалуке имамо дио старе Москве

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов и Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем посјетили су данас мјесто изградње српско-руског храма у Бањалуци.

Додик је истакао да је руско-српски храм, који се гради у Бањалуци, важан за Српску православну цркву, те да ће Влада Републике Српске учинити све да се радови заврше у оптималном року.

Напоменуо је да је Влада Републике Српске прошле године обезбиједила пет милиона КМ за овај храм, те додатних пет милиона КМ ове године.

– Овдје се гради руско-српски православни центар, а храм је реплика цркве која је некад била изграђена у Кремљу, у Москви. Радујем се што видим да градња тече добром динамиком и имамо намјеру да испратимо све што је неопходно да би радови били завршени у оптималном року – рекао је Додик након обиласка.

Додик је захвалио Руској православној цркви која је бесплатно уступила пројекат цркве из Кремља.

– Ова црква ће бити изграђена по оригиналном пројекту и зато су припреме овако дуго трајале. Вјерујем да ће сада грађевински дио ићи несметано. Сав потребан материјал је прибављен и допремљен – додао је Додик.

Калабухов је истакао да му је изузетно задовољство што је у Бањалуци баш данас када у БиХ почињу Дани руске духовне културе.

– Изузетно сам захвалан Влади Републике Српске и епископу бањалучком Јефрему за одлуку да граде овај храм и мислим да ћемо сада бити још више повезани када у центру Бањалуке имамо дио старе Москве – поручио је Калабухов.

Калабухов је рекао да се ради на повезивању српског и руског народа и развоју економије, али да се не може градити живот без вјере и духовности.

– Мислим да ће овај руско-српски духовни центар бити још један симбол и примјер повезивања наших братских народа – рекао је Калабухов.

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањалуци граде се у част породице Романов, а као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда Архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу и који је порушен након Октобарске револуције.

Темељи храма освештани су 17. септембра 2018. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар