Вјере

СПЦ: Неки би да Цркву прогласе за виновника сукоба – да би и она и Срби нестали са КиМ

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД СПЦ ПОВОДОМ ТРАГИЧНИХ ДОГАЂАЈА У БАЊСКОЈ
  • „Са жаљењем, пак, констатујемо да многи из Приштине и из света, али, што је далеко трагичније, и из Београда, са различитих идеолошких полова, не бирајући средства, покушавају да Српску православну цркву прикажу као учесницу, чак и виновника, сукоба и трагичних догађаја“
  • „Српска црква ће, где год да живи и пастирски делује, наставити да штедро помаже вас, свој многострадални, али непоколебиви, поносни народ на Косову и у Метохији, желећи да вам и у овим тешким данима пружи утеху, топлину и наду“
  • „За Српску православну цркву Косово и Метохија неодвојиви део државе Србије. Подржавамо и подстичемо наставак мирољубивог дијалога у циљу постизања мира и решавања животно важних питања за све који у покрајини живе“

СВЕТИ архијерејски синод Српске православне цркве изразио је најдубље саучешће сродницима свих страдалих у Бањској. Истичу да многи покушавају да „Српску православну цркву прикажу као учесницу, чак и виновника, сукоба и трагичних догађаја“.

Циљ тих који по сваку цену желе да увуку цркву у трагичне сукобе јесте да Српска црква са својим верним народом нестане са Косова и Метохије, поручује Свети архијерејски синод.

Нагласио је и да се СПЦ увијек залагала, као што се и сада залаже, да се неспоразуми на Косову и Метохији рјешавају мирно и дијалогом.

– Са великом тугом у срцу молимо се Спаситељу да у царство небеско прими све Србе и Албанце пострадале 24. септембра, у Бањској на Косову. Изражавамо најдубље саучешће сродницима пострадалих и молимо се Пресветој мајци Божјој да им пружи утјеху – додаје се у саопштењу.

Њиме се позива вјерни народ да се моли Господу за све пострадале, „како би Бог даровао мир свој свима, ради будућности и Срба и Албанаца на Косову и Метохији“.

Морамо знати једноставну јеванђелску истину да мир не можемо измолити од Бога само за себе него да се морамо молити и за мир са онима са којима живимо, са нашим сусједима, наводи Свети архијерејски синод СПЦ.

– Са жаљењем, пак, констатујемо да многи из Приштине и из света, али, што је далеко трагичније, и из Београда, са различитих идеолошких полова, не бирајући средства, покушавају да Српску православну цркву прикажу као учесницу, чак и виновника, сукоба и трагичних догађаја. Циљ тих који по сваку цену желе да увуку цркву у трагичне сукобе јесте да Српска црква са својим верним народом нестане са Косова и Метохије – истиче се у саопштењу.

Подсјећа се и на десетовјековно непрекинуто присуство Епархије рашко-призренске на Косову и Метохији.

– А више од свега на то да је Српска православна црква, са свештенством, монаштвом и верним народом, ту опстајала у свим временима, у свим условима, упркос најстрашнијим гоњењима, страдању и мучеништву монаха, свештеника и верника, и то искључиво због тога што су били православни Срби, верни крсту Христовом и Косовском завету – наглашава се у саопштењу.

Истиче се и да се Српска православна црква „увек залагала, као што се и сада залаже, да се неспоразуми на Косову и Метохији решавају мирно и дијалогом, у циљу мирног саживота Срба, Албанаца и свих других народа који на том подручју живе“.

– Дајемо пуну молитвену и сваку другу потребну подршку и потпору Епископу рашко-призренском г. Теодосију, браћи свештеницима, монасима и верницима – додаје се у саопштењу.

Српска православна црква је, нарочито великим силама, много пута, указивала на крајње опасну политику власти у Приштини, чији је једини циљ потпуни изгон српског народа и стварање етнички само албанског Косова.

– У том циљу извршено је безброј напада на наше светиње, на наш народ, чак и на српску децу. Последњих месеци хапшени су људи, без икаквих доказа или на основу фабрикованих доказа, отимана је земља у поседу Срба, укратко, Косово и Метохија су данас бесудна земља, у којој нема ни слободе ни минимума нормалног живота за Србе – поручује Свети архијерејски синод.

„Браћи и сестрама на Косову и Метохији“ је упутио „поруку безграничне љубави и очинске бриге“.

– Српска црква ће, где год да живи и пастирски делује, наставити да штедро помаже вас, свој многострадални, али непоколебиви, поносни народ на Косову и у Метохији, желећи да вам и у овим тешким данима пружи утеху, топлину и наду – истиче се у саопштењу.

„Напослетку, истичемо да су за Српску православну цркву Косово и Метохија неодвојиви део државе Србије. Подржавамо и подстичемо наставак мирољубивог дијалога у циљу постизања мира и решавања животно важних питања за све који у покрајини живе“, закључује се у саопштењу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар