Вјере

СПЦ: Патријарх се није састао са Шмитом током његове посјете Београду

„ПАТРИЈАРХ СЕ МОЛИ ЗА СЛОГУ И НАПРЕДАК ЧИТАВОГ НАШЕГ НАРОДА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ“
  • Црква упозорила да се на сајту београдског листа „Данас“ као најважнија, прва и насловна вијест појавио потпуно лажни, измишљени текст о томе да се патријарх Порфирије у Патријаршијском двору састао са предсједником Србије Александром Вучићем и њемачким политичарем Кристијаном Шмитом

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије није се састао са Кристијаном Шмитом током његове посјете Београду, саопштено је данас из Српске православне цркве.

У саопштењу се наводи да се ни патријарх српски Порфирије, ни Црква у цјелини, не мјешају у изборни и постизборни процес, било гдје и било када, па тако ни у Републици Српској или у БиХ.

– Поглавар СПЦ патријарх Порфирије, као духовни предводник свих православних Срба, без обзира на то гдје живе или коју политичку или идеолошку опцију заступају, моли се за слогу, разумијевање и напредак читавог нашег народа у Републици Српској, без обзира на изборне резултате. У овим турбулентним временима, патријарх се нарочито моли за миран суживот и сарадњу свих народа у БиХ – истиче се у саопштењу.

Из Информативне службе СПЦ наводе да на интернетској презентацији београдског листа „Данас“ као најважнија, прва и насловна вијест стоји потпуно лажни, измишљени текст о томе да се патријарх Порфирије у Патријаршијском двору састао са предсједником Србије Александром Вучићем и њемачким политичарем Кристијаном Шмитом.

– Ни кабинет патријарха српског, на који се као извор информација свог потпуно лажног и измишљеног текста „Данас“ позива, ни било ко из Српске патријаршије нема потребу да коментарише или да демантује било који текст о Цркви из ових новина, јер би то био свакодневни посао, да нас у „Данасу“ боље разумију „full time job“ – додаје се у саопштењу.

Из СПЦ истичу да „Данас“, готово по правилу гради своје приче о Цркви, на основу полуистина, а неријетко и на потпуним неистинама, као што је то случај са овим текстом и да они знају зашто.

– Ипак, ради вјерног народа, поготово у Републици Српској и БиХ, где овакви измишљени и лажни текстови у народу изазивају забуну и неповјерење према Цркви и патријарху Порфирију, дужни смо да кажемо да никакав састанак ове врсте није одржан, ни планиран, нити се патријарх у било којој варијанти састао са Шмитом током његове посете Београду ових дана – наглашава се у саопштењу.

ИЗ СПЦ напомињу да је њемачки политичар у четвртак, 20. октобра, посјетио Храм Светог Саве, о чему је јавност обавијештена путем сајта Храма.

– Вијест о томе пренели су готово сви београдски медији, осим „Данаса“. И то је све – додаје се у саопштењу.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар