Вјере

Стевандић у Скопљу: За српску традицију и културу – настале прегалаштвом Светог Саве – не постоје границе

СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ ПРИСУСТВОВАЛИ И ВУЧИЋ, ПЕНДАРОВСКИ И КОВАЧЕВСКИ
  • Предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван СТОИЛКОВИЋ навео да је први пут у историји предсједник Србије дошао да посјети Србе у Сјеверној Македонији и нагласио: Ова академија свакако боља од свих других. Зашто? Зато што је неко видео да све ово што радимо има одговарајућег ефекта и у македонској јавности и у српском народу који живи у Македонији
  • Александар ВУЧИЋ: Прича о светом Сави стаје у једну ријеч – избор. Од првог Растковог до посљедњег Савиног да и држави и цркви обезбиједи праве насљеднике и повуче се и када се погледа историја. И данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији
  • Ненад СТЕВАНДИЋ: Хвала братском македонском народу што се на заједничком обиљежавњу празника на Зебрњаку, Куманову и Кајмакчалану осјећамо слободно и угодно као у Бањалуци и Тополи, његујући заједништво наших народа и тудећи се да нас будућност више никада не раздвоји и посвађа

Извор: РТРС

СВЕТОСАВСКА академија, која је одржана вечерас у Народном позоришту у Скопљу, почела је интонирањем химни Сјеверне Македоније и Србије.

Предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић нагласио је да је први пут у историји предсједник Србије дошао је да посјети Србе у Сјеверној Македонији.

Он је на Академији рекао да „адреналин ради“ и да су присутни „нервоза и велика очекивања“.

– Када се академија заврши, каже се да је била најбоља, а на нама је да се потрудимо да свака сљедећа буде боља. Мислим да смо успјели у томе јер смо унијели пуно љубави, разумијевања, рада, и, искрен да будем, поносан сам на скоро све академије које смо до сада организовали – рекао је Стоилковић.

Оцијенио је да може да каже да је ова академија свакако боља од свих других.

– Зашто? Зато што је неко видео да све ово што радимо има одговарајућег ефекта и у македонској јавности и у српском народу који живи у Македонији – навео је Стоилковић.

Нагласио је да је прича о светом Сави „заиста велика“.

– Већ осам вијекова смо свједоци да та прича траје. Хвала светом Сави што нас је вечерас окупио, да испричамо причу о сјећању на њега – додао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић нагласио је да је Свети Сава темељ наше цивилизације.

– Свети Сава је личност која је на наш народ имала највећи утицај. Уз мајку и Бога призивамо Светог Саву, све добро што је неко у српском народу учинио проткано је његовим утицајем. Данас враћамо бар дјелимично дуг према Светом Сави градећи школе, факултете – рекао је Вучић у обраћању.

Истакао је да се свети Сава с правом зове оцем цркве и школе.

– Прича о светом Сави стаје у једну ријеч – избор, од првог Растковог до посљедњег Савиног да и држави и цркви обезбиједи праве насљеднике и повуче се и када се погледа историја. И данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији – рекао је Вучић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Нанад Стевандић поручио је на Светосавској академији у Скопљу да за српску традицију и културу, која је настајала прегалаштвом Светог Саве, не постоје границе.

– Припадамо духу, традицији и култури за коју не постоје границе, а која је настала прегалаштвом Светог Саве. На данашњи дан се присјећамо да је Свети Сава прво мирио браћу, чувао их, а онда нас мирио са другим комшијским народима – рекао је Стевандић.

Оцијенио је да је то тежак посао за који се верификација чека по седам, осам вијекова, а што данас добро размије предсједник Србије Александар Вучић, јер ради сличан посао.

– Хвала братском македонском народу што се на заједничком обиљежавњу празника на Зебрњаку, Куманову и Кајмакчалану осјећамо слободно и угодно као у Бањалуци и Тополи, његујући заједништво наших народа и тудећи се да нас будућност више никада не раздвоји и посвађа – рекао је Стевандић.

Предсједница српске заједнице у Сјеверној Македонији Гордана Јововић уручила је Светосавску повељу пјеснику и књижевнику Влади Урошевићу.

Академији су присуствовали и предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Димитар Ковачевски.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар