Вјере Одабрано

Вартоломеј наумио да легализује македонске расколнике по „украјинском сценарију“?

ПРИМИО У ЦАРИГРАДУ ОЛИВЕРА СПАСОВСКОГ, ЗОРАНА ЗАЕВА И ЊИХОВЕ ПОЛИТИЧКЕ ТРАБАНТЕ

Оливер Спасовски, патријарх Вартоломеј и Зоран Заев

  • У саопштењу Цариградске патријаршије о разговору се открива: „Сврха састанка била је разматрање црквеног проблема у земљи. Током разговора разматране су претходне фазе у вези са тим проблемом, а у чијој основи лежи спремност за поновно успостављање регуларности цркве Северне Македоније под именом Охридска архиепископија, након благовремене молбе према Мајци цркви
  • И још: „Одлучено је да се делегација Српске цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење“
  • ФАКТИ: Вартоломеј је украјинске расколнике легализовао под називом „Православна црква Украјине“. Формално им је дао томос (аутокефалност), али их је учинио зависним од Цариградске патријаршије. Врло је могуће да жели да на исти начин своју `Охридску архиепископију` веже за себе и Цариград… Није случајно Заев – у разговору у којем је веровао да му је саговорник Петар Порошенко – рекао да је спреман да Вартоломеја подмити са 100.000 долара. У готовини!

ПРЕДСЕДНИК прелазне Владе Северне Македоније Оливер Спасовски и бивши премијер Зоран Заев, који припадају истој партији (СДСМ), посетили су Патријарха цариградског Вартоломеја у Цариграду.

Према саопштењу Цариградске патријаршије, сврха посете била је да се сагледа црквени проблем Северне Македоније и разговара о досадашњим потезима, као и о спремности за поновним успостављањем регуларности у цркви Северне Македоније, под именом Охридска архиепископија“.

У саопштењу још  стоји да је „Његова Светост васељенски Патријарх Вартоломеј, на његов захтев, примио његову екселенцију Оливера Спасовског, у чијој пратњи су били претходник на месту премијера, његова екселенција Зоран Заев и његове колеге Дане Талевски и Дејан Сотировски“.

„Сврха састанка била је разматрање црквеног проблема у земљи. Током разговора разматране су претходне фазе у вези са тим проблемом, а у чијој основи лежи спремност за поновно успостављање регуларности цркве Северне Македоније под именом Охридска архиепископија, након благовремене молбе према Мајци цркви. Након тога, одлучено је да се делегација Српске цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење“.

На ово је већ одреаговао врх Руске православне цркве.

Шеф Информационог одељења Синода РПЦ Владимир Легојда упозорио је да је цариградски патријарх „решио да у Македонији понови украјински сценарио“. Односно: да се Цариградска патријаршија „спрема да легализује још један црквени раскол“.

Вартоломеј је, изгледа, одлучио да настави са опслуживањем политичких елита које би да искористе религију у својим политичким играма. Међутим, намера да се подржи македонски раскол није ништа друго – оценио је Легојда – до удар са леђа на Српску православну цркву, којој и без тога прети прогон у Црној Гори“.

У Москви постоје процене да Цариградска патријаршија играма са македонском политичком врхушком, поред свега осталог, врши притисак на СПЦ поводом раскола у Украјини.

Заев је – да подсетимо – у разговору са једним руским пранкером, који му се представио као украјински председник Петар Порошенко, рекао да је спреман да патријарху Вартоломеју за аутокефалност „Македонске цркве“ одмах плати 100.000 долара у готовини…

http://fakti.org/orthodox-point/vartolomej-naumio-da-legalizuje-makedonske-raskolnike-po-ukrajinskom-scenariju

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар