Вјере Главно

Вартоломеј поводом Свете Софије: Ово је упоредиво са погромом Грка у Цариграду 1955.

ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ : „КАО ДА ИМ ЈЕ МАЛО ЏАМИЈА У ЦАРИГРАДУ... А МИ ТРПИМО И МОЛИМО СЕ“
  • Као да у граду нема довољно џамија, као да је било потребно више богомоља за вјернике чија религија овдје преовладава, власт је пожурила да донесе те одлуке и поступке који нас вређају

ПАТРИЈАРХ васељенски Вартоломеј поново је осудио претварање Аја Софије и познате Цркве Христа Спаситеља у Пољу, коју називају и Хора, у џамије, рекавши да за тим није било потребе и да су такве одлуке увредљиве.

– Као да у граду нема довољно џамија, као да је било потребно више богомоља за вјернике чија религија овдје преовладава, власт је пожурила да донесе те одлуке и поступке који нас вријеђају, вријеђају наш идентитет, нашу историју, нашу културу. И ми трпимо и молимо се – рекао је патријарх Вартоломеј.

Патријарх васељенски је упоредио актуелне поступке турских власти са погромом Грка у Цариграду 1955. године и затварањем богословије на Халки 1971. године.

– Данас се навршава 65 година од трагичне ноћи септембра 1955. године када је варварство уништило куће, продавнице, цркве, невине људе који поштују закон – чак су и њихови гробови били оскрнављени, нису поштовали мртве, није било ни трунке културе, ни осјећања – рекао је патријарх Вартоломеј.

Он се обратио у школи Халки на церемонији рукополагања једног од свештеника, објављено је на званичном сајту патријаршије.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган потписао је декрет којим се црква у Хори, једна од најславнијих византијских грађевина у Цариграду претвара у џамију, мјесец дана након што је то учињено са Аја Софијом.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар