Вјере Одабрано РС и матица

Већина владика за одлагање одлуке о новом Уставу СПЦ, Амфилохије тражи наставак расправе

ВИШЕ УЧЕСНИКА АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ КРИТИКОВАЛО ТЕЛЕВИЗИЈСКУ СЕРИЈУ „НЕМАЊИЋИ“

ВЕЋИНА епископа на Сабору СПЦ сматра да нацрт Устава СПЦ треба дорадити и усвојити га евентуално слиједеће године, с опсежним измјенама и допунама.

За одлагање доношења Устава изјаснио се патријарх Иринеј, као и група епископа који га подржавају, а међу њима је и Иринеј бачки. Међутим, како „Политика” сазнаје, упркос јасно израженом мишљењу епископа, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, као предлагач текста новог Устава, инсистира да се дискусија о том проблему настави.

У приједлогу новог Устава СПЦ, највише полемика изазвао је начин новог избора патријарха који би се, умјесто апостолским жријебом, изгласавао тајним гласањем уз обавезну двотрећинску већину владика. Радни нацрт Устава предвиђао је и промјену имена наше цркве којој би се додала и одредница – Пећка патријаршија.

Иако је Амфилохије, који слови за једног од најутицајнијих чланова Сабора, остао у мањини, а чини се да су тензије међу епископима, које су распламсане уочи прољећног скупа, у врху СПЦ сада спласнуле, па већина архијереја жели да у помиритељском тону омогући митрополиту Амфилохију да образложи своје аргументе.

Тиме би се Амфилохију пружила прилика да, уз примједбе које је саслушао, доради првобитни нацрт Устава и унесе предлоге који би били прихватљиви за већину владика.

Више владика је критиковало телевизијску серију „Немањићи“.

http://www.politika.rs/scc/clanak/403108/Sabor-SPC-kritikovao-Nemanjice

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар