Вјере Главно

Владика Теодосије из Грачанице позвао Србе да буду истрајни и да се не плаше „оних који пријете“

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА ПРОСЛАВЉЕНА У НАЈЉЕПШОЈ ЦРКВИ СВ. КРАЉА МИЛУТИНА
  • Окупљеним вјерницима рекао: „У чудном времену у коме живимо данас, неко би рекао апокалиптичном, јер се дешавају ствари које се нису дешавале, помоћ Мајке Божије је потребна“
  • Указао да су сва дешавања, као и многе природне појаве које се никада нису дешавале, опомена и знак да се „примиче крај и да будемо спремни за долазак Господњи“

ЊЕГОВО преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије поручио је данас, након литургије коју је служио у Манастиру Грачаница, да српски народ мора истрајати и показати да се не плаши оних који пријете.

– Морамо истрајати и показати да се не плашимо људи овоземаљских, оних који прете, не схватајући да нам узимањем овоземаљског живота не узимају онај који нам је Господ припремио – рекао је владика Теодосије у бесједи.

Он је додао да је пресвета Богородица, којој је посвећен Манастир Грачаница, заступница свих људи, нарочито грешних, да је увијек присутна у животима вјерника и да њена помоћ никада није изостала када год је молитвом и вапајима тражена.

– Она нам саветује да се не плашимо, да будемо храбри и да будемо достојни свога имена, порекла и крста којим смо крштени – рекао је владика Теодосије.

Благословећи славу сестринству Манастира Грачаница, владика Теодосије је рекао да се име Мајке Богородице данас слави свуда у васељени, као и у најљепшој задужбини Светог Краља Милутина – у Грачаници.

Епископ Теодосије је истакао да је Успење Пресвете Богородице празник попут Васкрса и зато данас, како је рекао, вапимо пресветој Богородици да нас заштити, али морамо имати смирења и вјере у себе, а све оно са чиме се суочавамо препустити Богу.

– У чудном времену у коме живимо данас, неко би рекао апокалиптичном, јер се дешавају ствари које се нису дешавале, помоћ Мајке Божије је потребна – рекао је епископ Теодосије.

Он истиче да сва дешавања, као и многе природне појаве које се никада нису дешавале, опомена су и знак да се „примиче крај и да будемо спремни за долазак Господњи“.

Владика Теодосије је додао да у овом времену многе иконе точе миром, а пресвета Богородица се јавља показујући нам да је са нама.

Он је упутио апел српском народу да у цркву на службе не долази само на велике празницима.

Бројни вјерници из Грачанице и околних српских села традиционално слави велику Госпојину, као сеоску славу, а један од њих Миливоје Тодоровић за Срну је рекао да је на срцу сваког Грачаничана жал што је из године у годину о Великој Госпојини све мање вјерника присутно на Светој архијерејској литургији.
– Народ, посебно млади уплашени за сопствену будућност, одлази, али се надам да ће уз помоћ наше цркве и савета схватити да где год да оду или наставе своје животе да никада неће заборавити да су рођени у Грачаници и да ће СЕ једног дана вратити на своје – рекао је Тодоровић.

Прославу Велике Госпојине у Манастиру Грачаница обезбјеђивао је повећан број припадника Косовске полицијске службе и КФОР-а.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар