Вјере

Вучић: Храм Светог Саве је нова Света Софија

БИЋЕ ЈЕДАН ОД ТРИ НАЈВЕЋА ПРАВОСЛАВНА ХРАМА У СВИЈЕТУ, ПРИМАЋЕ 10.000 ВЕРНИКА
  • Мозаик од ломљеног стакла и камена учиниће куполу највећом у православним храмовима, а само још један храм – Пећка патријаршија, има приказ Вазнесења у куполи. Уз посебну свијетлост, ствараће се утисак да се ликови светаца покрећу
  • Радови се изводе и на 300 полијелеја (лустера) за храм, од којих је највећи централни полијелеј пречника 20 метара и тежине скоро 14 тона
  • Патријарх ИРИНЕЈ: Храм ће бити величанствен и понос православља и великих и малих приложника

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић и патријарх СПЦ Иринеј обишли су радове на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, који би, према плану, требало да буду завршени у октобру, а Храм ће бити један од три највећа у православном свијету и моћи ће да прими око 10.000 верника.

Према ранијим најавама, централној церемонији поводом завршетка радова у Храму Светог Саве у октобру, требало би да присуствује и предсједник Русије Владимир Путин.

Русија је и уложила значајна средства у осликавање Храма, руски умјетници раде на украшавању куполе, а тимове домаћих и руских мајстора предводи руски академик Николај Мухин, главни аутор и творац мозаика.

„Изгледаће импозантно”, констатовао је предсједник Вучић и додао да се храм гради безмало 100 година, а да је у посљедње три године много новца уложено у завршетак Храма.

Патријарх је приметио да би без тог улагања био грађен још много година.

Иначе, мозаик од стакла и камена учиниће куполу највећом у православним храмовима, а само још један храм – Пећка патријаршија, има приказ Вазнесења у куполи.

Ради се од ломљеног стакла, што ће, уз посебну светлост, стварати утисак да се ликови светаца покрећу.

Украшавање унутрашњости Храма импозантан је подухват, као и што је била и сама изградња објекта.

Више од 15.000 квадрата у Храму биће под мозаиком, што није случај ни у једној православној светињи.

У изради мозаика коришћени су најквалитетнији малтери, прохромске мрежице и везивна средства, што би требало да гарантује врхунски квалитет и трајност.

Олтарски иконостас биће израђен у камену (карара мермер) са приказима у мозаику. Радови се изводе и на изради чак 300 полијелеја (лустера) за храм, од којих је највећи централни полијелеј пречника 20 метара и тежине скоро 14 тона.

Академик Мухин аутор је и централног полијелеја, који ће бити израђен у бронзи, са уграђеним иконама на дрвету.

Завршетак свих радова очекује се у октобру, када це Храм Светог Саве бити отворен у оквиру великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Иначе, предсједник Русије је са Вучићем и патријархом већ посетио Храм Светог Саве у јануару 2019, када су двојица предсједника и патријарх симболично на икону Исуса Христа поставила по три каменчића – црвени, плави и бели, у бојама српске и руске тробојке и потписали се на макету мозаика.

Патријарх Иринеј: Велики храмови у свету граде се по 150 или 200 година

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј изјавио је да градња Храма Светог Саве у Београду траје више од 100 година, додајући да се у свијету велики храмови граде по 150 и 200 година.

„Можда би са оваквим финансијским средствима, да није било невоља које су преживели, Храм био завршен. Али поред свих трагедија наших и Другог светског рата и оног што је уследило после рата Храм приводимо крају”, навео је патријарх током обиласка радова у Храму Светог Саве.

Иринеј је изразио наду да ће храм бити „величанствен храм”, прије свега у Србији и православљу, али и у ширем хришћанству.

Патријарх је казао да Свети Сава није само градио цркве већ је градио државу и додао је да „колико је Стефан Немања ширио границе државе толико је Свети Сава је давао живот и дух цркви”.

„Храм ће бити понос наш. Понос свих малих и великих приложника, где ће се видети оно што је жртвовано”, казао је Иринеј и захвалио свим приложницима, наводећи да је држава „највећи приложник и највећи добротвор”, преноси Бета.

Вучић: Ко сања велико, велико и постиже

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на то што је држава преузела највећи терет за завршетак изградње храма Светог Саве, као и да је у претходне три године у Храм уложено више него у претходних 60 година.

Вучић је, током обиласка радова на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве заједно са патријархом Иринејем, примјетио да ко сања велико, велико и постиже, а ко сања мало – ни то не може да постигне.

Као што су, подсјећа, својевремено критиковали у Паризу када је грађена Ајфелова кула, док је то сада једно од најпосјећенијих туристичких мјеста.

„Сва наша дела остају за наредне генерације и овај ће период бити упамћен не само по великом улагању у путеве, пруге и друге инфраструктурне објекте, већ и по завршетку најважнијег верског и културног објекта”, каже предсједник.

„Ово ће бити нова Света Софија. Немамо више цркву Свету Софију (у Турској), али имамо Храм Светог Саве”, додао је Вучић.

„Храм делује нестварно, има највећи мозаик у целом свету, од ломљеног стакла, на коме су радили највећи српски и руски мајстори. Људи ће моћи за два месеца да се радују завршетку храма”, рекао је Вучић и додао да је уложено много новца у завршетак храма.

Каже да су нападали раније и Зорана Ђинђића када је обезбједио нека средства за храм, али да је ова власт захваљујући економским реформама из 2014. обезбједила десет пута више новца.

Вучић додаје да му је патријарх рекао да је држава сада могла много више да помогне и да је веома поносан на ту чињеницу.

„Патријарх ми рекао да су очекивали да добију са других страна финансијску помоћ, али да је држава преузела највећи терет и поносан сам на то”, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар