Влада РС

Будимир: Нова резолуција о Сребреници је диверзија из Сарајева која ће проћи као што је британска

УПОЗОРИО: НИШТА ОД ЗАКОНА О СУДУ БиХ АКО ЊЕГОВО АПЕЛАЦИОНО ВИЈЕЋЕ НЕ БУДЕ У БАЊАЛУЦИ
  • Жељко БУДИМИР: Они знају и сада да одређене сталне чланице Савјета безбједности попут Руске Федерације никада неће гласати за такву резолуцију и то је већ једном покушано са британском резолуцијом. БиХ је просто једна неодржива заједница у којој једна страна стално жели да Републици Српској нанесе штету
  • Српска то неће дозволити. Наше дипломатске везе су такве да нећемо пропустити прилику да нашим пријатељима и великим силама кажемо о чему се овдје ради и да је ово једна велика превара или покушај преваре свјетске јавности од Златка Лагумџије. То неће проћи, такве намјере нису добре за политичку ситуацију у БиХ

МИНИСТАР за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је данас да закон о Суду БиХ може да буде на Савјету министара тек када се званичници Српске усагласе са питањима која су раније проблематизована, а једно од најважнијих јесте апелационо одјељење тог суда које може да буде само у Бањалуци.

Будимир је нагласио да предсједавајућа Савјета министар Борјана Кришто мора да зна да ништа не може без Републике Српске, која неће жртвовати своје националне интересе зарад неког европског пута и отварања поглавља.

– Ако БиХ посматрате као државну заједницу, јасно је – ако је суд у Сарајеву онда је сасвим нормално да имате апелационо вијеће или одјељење у Бањалуци – рекао је Будимир новинарима у Источном Сарајеву и поновио да, ако не буду усклађене одређене ствари са партнерима на нивоу БиХ, нема ништа од тога.

Он је поновио да све мора бити усклађено и координисано да би закон о суду могао да дође на дневни ред Савјета министара.

Будимир је истакао да су активности у вези са новом резолуцијом о Сребреници диверзија коју покушава да спроведе бошњачки кадар у Министарству иностраних послова у Савјету министара.

Он је нагласио да је то нелегално и неуставно, а враћање наратива Републике Српске као „геноцидне творевине“ представља покушај да поново у УН тематизују питање Српске, које неће проћи.

– Они знају и сада да одређене сталне чланице Савјета безбједности попут Руске Федерације никада неће гласати за такву резолуцију и то је већ једном покушано са британском резолуцијом – подсјетио је Будимир и додао да то само показује да је БиХ просто једна неодржива заједница у којој једна страна стално жели да Републици Српској нанесе штету.

Он је поручио да Република Српска то неће дозволити.

– Наше дипломатске везе су такве да неће пропустити прилику да нашим пријатељима и великим силама кажу о чему се овдје ради и да је ово једна велика превара или покушај преваре свјетске јавности од Златка Лагумџије – рекао је Будимир, додавши да то неће проћи, али да такве намјере нису добре за политичку ситуацију у БиХ.

Према његовим ријечима, то много удаљава од политичке културе помирења у БиХ, а још је више за жаљење када неко ко себе издаје за неког грађанисту, попут Лагумџије, потеже таква питања заборављајући да је у протеклом рату на простору БиХ страдао скоро једнак број људи и на бошњачкој и српској страни.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто упутила је европском комесару за сусједство и проширење Оливеру Вархељију писмо и информацију са прегледом кључних реформи које су учињене у посљедњих годину дана, као и оних на којима се интензивно ради и које су у завршној фази.

Криштова је информисала Вархељија да ће се на предстојећој сједници Савјета министара наћи и неколико докумената кључних за испуњавање реформских обавеза БиХ, укључујући и закон о Суду БиХ.

„Вечење новости“ су објавиле незванична сазнања да бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН у априлу.

Листу је потврђено да амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија ово ради самостално, мимо одлуке Предсједништва БиХ и Министарства иностраних послова у Савјету министара и ван званичне дипломатске комуникације са централом у Сарајеву, као и без координације у мисији у Њујорку са представницима друга два конститутивна народа.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар