Влада РС

Будимир: Путин је потпуно заинтересован за Српску и има разумијевање за позицију српског народа

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ СЕБИ ВРАТИЛА СТАТУС СУБЈЕКТА ОД ИНТЕРЕСА ЗА ВЕЛИКЕ СИЛЕ
  • Односи Додика и Путина су срдачни. У дипломатији постоје једно правило. Између лидера мора да постоји лични однос, лични контакт. Додик је један од врло уважених људи у том слободном дијелу свијета, тако га данас можемо назвати, који не прихата више хегемонију Запада, посебно Сједињених Држава. Он је препознат као један од лидера народа који се бори за слободу и који је био прва жртва униполаризма и америчке хегемоније
  • Највећи значај састанка предсједника Српске и Руске Федерације то што је Додик успио да поново заинтересује један дио свијета за ситуацију у БиХ и за позицију Републике Српске, као и за тему нарушавања Дејтонског мировног споразума које се константно дешава од поједних западних земаља

МИНИСТАР за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је руски предсједник Владимир Путин потпуно заинтересован за ситуацију у Српској и да показује разумијевање.

– Предсједник Путин разумије да је позиција српског народа у овим околностима врло сложена. Свијет се налази у новом реструктуирању. Нека структура моћи која личи на мултиполарни свијет већ се сада појављује – рекао је Будимир поводом недавне посјете делегације Српске, предвођене предсједником Милорадом Додиком, Бјелорусији и Русији.

Будимир је навео да је највећи значај састанка предсједника Српске и Руске Федерације то што је Додик успио да поново заинтересује један дио свијета за ситуацију у БиХ и за позицију Републике Српске, као и за тему нарушавања Дејтонског мировног споразума које се константно дешава од поједних западних земаља.

– Русија је вратила своје интересовање за регион, иако се налази у врло сложеним околностима, прије свега због војне операције у Украјини – рекао је Будимир, који је као члан делегације Српске присуствовао састанку предсједника Српске и Русије.

Говорећи о разговорима двојице државника из затворених врата, Будимир је поновио да Путин показује велико разумијевање и информисаност о ситуацији на Балкану.

– Односи су срдачни. У дипломатији постоје једно правило. Између лидера мора да постоји лични однос, лични контакт. Додик је један од врло уважених људи у том слободном дијелу свијета, тако га данас можемо назвати, који не прихата више хегемонију Запада, посебно Сједињених Држава. Он је препознат као један од лидера народа који се бори за слободу и који је био прва жртва униполаризма и америчке хегемоније – рекао је Будимир.

Он је подсјетио да се Путин захвалио Додику због тога што БиХ није увела санкције Русије, прије свега због става руководства Републике Српске, а највише због принципијелне политике предсједника Српске.

– У наставку је показана захвалност. Руси су народ који јако цијени и неку помоћ која се, са друге стране, може посматрати врло симболично – навео је Будимир.

Он је додао да је Додик током састанка са Путином добро дипломатски изнио важну ствар, а то је да се Република Српска поново вратила као један од субјеката за који су заинтересоване велике силе које су и свједоци онога што се деведесетих година прошлог вијека дешавало на овом простору, а то је свакако и Руска Федерација.

– Није случајно што је принципијелан став Републике Српске са друге стране био награђен, па је руководству Републике Српске, односно предсједнику Додику, дато највише одликовање које се даје странцима у Руској Федерацији – Орден Александара Невског – рекао је Будимир.

Он је истакао да је предсједник Додик носилац тог ордена, али је то био орден који је дат српском народу и Републици Српској.

– Ово је један од највећих дипломатских успјеха Републике Српске од Дејтона до сада, бар када су у питању односи и билатерални сусрети са руководством Руске Федерације – нагласио је Будимир.

Он је навео да је Република Српска и српски народ кроз историјске, политичке, дипломатске и економске везе јако близак са руским народом и да је то Русима битно.

Будимир је рекао да је немогуће увести санкције земљи која је површински највећа на свијету.

– То је земља која има несмањене инвестиције. Русија је имала прошле године раст од 3,5 одсто. Причамо о држави која под санкцијама има толики раст у тренутку када се Њемачка налази трећу годину у рецесији. И то вам је најбољи показатељ у ком правцу иде политика у Евроазији и како су Американци као неки трансатлански спојни фактор направили хаос у Европи – рекао је Будимир.

Говорећи о посјети Бјелорусији и бројним сусретима делегације Републике Српске са званичницима те земље, Будимир је рекао да је Бјелорусија једно економско чудо на постсовјетском простору.

– Та држава је успјела кроз свој пут да сачува себе, да се додатно развије и да развије посебан облик самоодрживости. Наравно, она се сада налази у врло сложеним околостима. Улази се у једну врсту уније која ће појачати Руску Федерацију, тако да то су земље које ће у наредном периоду имати посебно значајно мјесто за регион, а ми се морамо прикључити и наметнути да смо им важан партнер – рекао је Будимир.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар