Влада РС Главно

Ћулум: Полиција неће дозволити блокаде путева и обуставе саобраћаја

МУП РС АПЕЛОВАО НА УЧЕСНИКЕ ПРОТЕСТА ДА ТО ЧИНЕ У СКЛАДУ СА ЗАКОНИМА
  • МУП Републике Српске указао да грађани Републике Српске имају право на мирно окупљање и изражавање свог задовољства или незадовољства на јавном мјесту, али да приликом тог окупљања не смије доћи до угрожавања права других грађана и ометања јавног саобраћаја

НЕЋЕМО дозволити блокаду путева јер се обуставом саобраћаја ометају нормална путовања грађана, функционисање служби хитне помоћи, ватрогасаца и полиције, изјавио је данас за РТРС директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

На „Фејсбук“ страници портала „Приједор24″ објављен је снимак блокаде саобраћаја у недјељу на Приједорској петљи, на којем се види како је возило Хитне помоћи једва успјело проћи.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апеловало је на грађане, који свакодневно учествују у јавним окупљањима у знак протеста због цијене нафтних деривата, да то раде у складу са Законом о јавном окупљању и на мјестима која су одлуком града или општине одређена као мјеста на којима је могуће окупљање грађана.

Полицијски службеници МУП-а Републике Српске неће дозволити блокаду магистралних, регионалних и локалних путева, јер се обуставом саобраћаја и блокадом путева омета нормално путовање грађана због чега исти изражавају своје незадовољство.

Такође, омета се и нормално функционисање служби као што су служба хитне помоћи, ватрогасна служба, полиција и др.

Поред тога, овакав начин обуставе саобраћаја и блокада путева је у супротности са одредбама Закона о јавном окупљању у Републике Српске, Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и Закона о јавном реду и миру Републике Српске.

Законом о јавном окупљању предвиђена је новчана казна од 500 до 1.500 КМ за физичка лица која спречавају несметан пролазак возилима полиције, хитне помоћи и ватрогасним возилима и организују јавно окупљање на магистралним, регионалним и локалним путевима на начин којим се угрожава безбједност саобраћаја, док је предвиђена казна за правне субјекте од 3.000 до 9.000 КМ.

Полицијски службеници ће у складу са законским одредбама и полицијским овлашћењима, санкционисати сва лица која се оглуше на наређења полицијских службеника и не престану са чињењем прекршаја. Такође, законом је предвиђена и могућност лишавања слободе лица затеченог у вршењу прекршаја, уколико постоје околности које указују да ће то лице поновити прекршај или довршити покушај прекршаја, као и могућност привременог одузимања предмета (возила) која служе као средства извршења прекршаја.

У вези са наведеним, полицијски службеници МУП-а Републике Српске су у претходна три дана санкционисали 284 лица за прекршаје из области безбједности саобраћаја.

МУП Републике Српске истиче да грађани Републике Српске имају право на мирно окупљање и изражавање свог задовољства или незадовољства на јавном мјесту, али да приликом тог окупљања не смије доћи до угрожавања права других грађана и ометања јавног саобраћаја.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Culum-Necemo-dozvoliti-blokadu-puteva/483501

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар