Влада РС

Цвијановић: Нови премијер Српске биће из СНСД, наставиће нашим путем

„СВЈЕСНИ СМО ДА ПЛАТЕ ЗАПОСЛЕНИХ МОРАЈУ ГЕНЕРАЛНО ДА СЕ ПОВЕЋАВАЈУ“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Продаја Рудника „Љубија“ једна од ствари о којој није постојала сагласност у оквиру коалиције СНСД-ДНС-СП, али то није пореметило саму коалицију. Дошло је вријеме да то, у складу са процедурама, буде послато у Народну скупштину и да се тамо одлучи и нико то није доживио као крај коалиције и неуспјех. Сада се то поново налази, на други процедурални начин, на дневном реду

НОВОИЗАБРАНИ предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас да ће будући мандатар Владе Српске бити кадар из СНСД-а.

„Биће то кадар из СНСД-а који може да окупи људе и који може активно да настави да ради на задацима које смо радили у претходном периоду. То ће име бити саопштено када за то буду створене претпоставке, више формалне“, изјавила је Цвијановићева за „БХТ 1″.

Она је истакла да ће нова Влада Републике Српске моћи да ради у стабилним условима и да отпочне свој мандат са стабилношћу, која је била непознаница прије 5,5 или шест година.

„Била су то тешка времена, са посљедицама тешке економске кризе, која је оставила тешке трагове и било је тешко управљати буџетом. Ми смо изашли из те кризе и проблема који су пратили годинама и послагали смо ствари онако како треба. Ово је сада солидна основа да се стално побољшавају ствари“, рекла је Цвијановићева, која је актуелни предсједник Владе Српске.

Према њеним ријечима, једна од тих ствари која може да се види у нацрту буџета јесте и повећање плата за просвјетне раднике од осам одсто.

„Свјесни смо чињенице да плате генерално морају да се повећавају. Сигурна сам да ће и нова влада доћи до добрих рјешења кроз разговоре са социјалним партнерима. Задатак мене као предсједника Републике и Народне скупштине је да испратимо оно што су добри договори владе и социјалних партнера и заиста сам по том питању оптимиста“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се мора водити рачуна о људима запосленима у привреди, који раде за веома мале плате.

„Морамо да се ухватимо у коштац са неким проблемима са којима смо се ухватили у коштац у претходном периоду, али нисам задовољна резултатима“, истакла је Цвијановићева.

Продаја Рудника „Љубија“ је, како је навела, једна од ствари о којој није постојала сагласност у оквиру коалиције СНСД-ДНС-СП, али то није пореметило коалицију.

„Дошло је вријеме да то, у складу са процедурама, буде послато у Народну скупштину и да се тамо одлучи и нико то није доживио као крај коалиције и неуспјех. Сада се то поново налази, на други процердурални начин, на дневном реду“, појаснила је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, око тога постоји прећутна сагласност у коалицији.

„Нисам видјела да се било ко буни зато што су многе ствари усаглашене. Када је ријеч о незадовољству радника, мислим да је потребно са њима отворено причати шта су то перспективе уопште. Мислим да је добро свако рјешење које омогућава привредни живот“, нагласила је Цвијановићева.

Она сматра да су многе ствари постале тема зато што нису биле транспарентне.

„Некада ту и Влада направи грешку, и министар и влада у цјелини и људи који су на важним позицијама. Морају неке ствари да се појасне. Можда ни ми не видимо да постоје страхови код људи који желе да чувају своја радна мјеста“, рекла је она.

Цвијановићева је додала да је посљедих година примијетила да су многи проблеми наметнути вјештачки зато што није постојала адекватна комуникација, те истакла да то треба мијењати.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар