Влада РС

Цвијановић: Политика БиХ мора бити да се мигранти задрже на граници, а да се она – ојача

УПОЗОРИЛА: МИГРАНТСКА КРИЗА ЈЕ ПРОБЛЕМ КОЈИ МОЖЕ НАРУШИТИ МНОГО ТОГА У БиХ
  • Уколико би Српска и БиХ биле само транзитна земља до отворених граница земаља ЕУ, онда би се овај проблем могао и сматрати привременим, па би му се могло и доскочити неким ад хок мјерама, али то није такав проблем, јер и званичници ЕУ говоре о томе како задржати мигранте далеко од граница ЕУ
  • „Ниво БиХ се понаша изоловано и јесу изоловани од стварног живота који се дешава у БиХ и настоје себи увијек да прибаве одређене послове и надлежности, да се позиционирају на некој јавној сцени као неко ко доноси одлуке, а када требају донијети одлуку и осмислити концепте – њих нема“
  • Упитана да ли је неко обавијестио Владу да постоји план да у Бањалуку дође 200 миграната, а у Калиновик 500, Цвијановићева је рекла да Влада Српске не прихвата никакве те планове, јер је нико није обавијестио о томе, нити је дата сагласност за тако нешто јер Српска нема могућности за смјештање и не могу се на нивоу Савјета министара доносити одлуке које се односе на Републику Српску без сагласности њених институција, превасходно Владе

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је мигрантска криза у БиХ озбиљан проблем који носи много ризика.

Цвијановићева је нагласила да је проблем миграната у БиХ велики и да не треба бити наиван, јер се ради о планираним миграцијама које са собом носе безбједносне, економске и здравствене ризике.

Она је додала да су је увијек чудиле констатације које су долазиле из институција БиХ којима су објашљавали да ту нема великих проблема и да су ствари под контролом.

„Перцепција сваког грађанина, али и став институција Републике Српске, супротан је томе. Дјелује ми да су се институције БиХ надале да ће нас нешто заобићи, а да нису стварно радиле на припреми свега онога што је потребно припремити да бисмо ишли у сусрет једном таквом проблему“, рекла је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, није ријеч само о томе да ли се одређени проблем, када се јави, адекватно третира, већ да ли се ишло у сусрет нечему што је био потенцијални проблем, а сада је то стварни проблем.

„Наравно, забрињава када неко каже да 50.000 или 100.000 људи чека да закуца на врата БиХ, а да ми заправо не знамо шта се дешава са њима, ни колико ће дуго остати, ни шта све треба да се обезбиједи да се они збрињавају, ни на који начин ће они отићи даље, гдје су се и запутили, а то су државе ЕУ, знајући да су многе од њих одлучиле да се ограде жицама и спријече улазак нелегалних миграната“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да забрињава податак који говори о дневном незаконитом преласку граница 100 до 200 људи, и показује да БиХ нема капацитет да очува границу, као ни надлежне службе да о томе воде рачуна.

„На нивоу Владе Републике Српске бавили смо се овим питањем у пар наврата, јер смо имали одређене представнике који су учествовали у различитим радним групама и покушавали да докуче шта се од нас очекује уколико дође до једне такве ситуације. Дефинитивно немамо капацитете на територији Републике Српске да збринемо велики број људи, али можемо обезбиједити све што је хуманитарног карактера. Нормално је да се људима обезбиједи храна и пиће, али и њихов брзи прелазак до оних мјеста гдје намјеравају да се окупљају да би се упутили даље“, појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да, уколико би Српска и БиХ биле само транзитна земља до отворених граница земаља ЕУ, онда би се овај проблем могао и сматрати привременим, па би му се могло и доскочити неким ад хок мјерама, али то није такав проблем, јер и званичници ЕУ говоре о томе како задржати мигранте далеко од граница ЕУ, како своје снаге да запосле да дјелују у дубини и спријечити их да уопште крену балканском рутом.

„Након тога слушате људе са нивоа БиХ који кажу то није проблем, ми управљамо процесима, држимо ствари под контролом, а онда неки који су даље од нас говоре како се уопште не управља стварима и да је то велики проблем за Европу и земље на чију територију дођу овдје“, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она сматра да је проблем што мигранти не могу даље, јер постоје забране на граници ЕУ, као и што се не зна шта са њима када дођу у БиХ и што их није могуће вратити у земље из којих су дошли.

„Забрињавајућа је ситуација до које је дошло и при измјештању миграната из Сарајева према Мостару, неразумијевања различитих полиција, различитих кантона са нивоом БиХ, међусобне оптужбе, подношење тужби, саслушавања и читав циркус. То показује да се ствари не воде на адекватан начин“, поручила је премијер и закључила да је то резултат некомуницирања и неконсултовања у БиХ.

Она је оцијенила да ова криза носи и много медицинских и здравствених ризика, али и да велики проблем представља што се не може провјерити какав је безбједносни профил лица која долазе јер су неки давали различите податке, што доводи до великог нереда.

„Морамо дјеловати сихронизовано и у овој земљи је неопходно да се успостави права координација. Мислим да је важно да смо ми, као институције Републике Српске, превасходно Влада, рекли шта је наш став и за шта немамо капацитет“, оцијенила је Цвијановићева.

Она сматра да политика БиХ треба да буде да се мигранти задрже на граници и да се она ојача.

„Ниво БиХ се понаша изоловано и јесу изоловани од стварног живота који се дешава у БиХ и настоје себи увијек да прибаве одређене послове и надлежности, да се позиционирају на некој јавној сцени као неко ко доноси одлуке, а када требају донијети одлуку и осмислити концепте – њих нема“, каже Цвијановићева.

Она сматра да би се осмислио концепт да мора да постоји и тијесна сарадња превасходно са ентитетима, кантонима и са локалном заједницама, али је то изостало, што је доказ да БиХ није озбиљна.

„Нема рјешења за овај проблем, ни било који други у БиХ, ако немате адекватну интеракцију између различитих органа власти и, барем, пристојну комуникацију или професионалан однос. Из године у годину имамо потврду да је све осим онако како треба да буде“, закључила је премијер Српске.

Коментаришући изјаву министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да се радило о државном удару приликом пребацивања миграната из Сарајева у Салаковац, Цвијановићева је рекла да то показује дефицит државе и стварни недостатак и воље, и нормалног кретања, и размјене информација.

„Зато се све то и десило, јер нема размјене информација, консултација и укључености различитих нивоа власти“, додала је Цвијановићева.

На питање да ли је неко обавијестио Владу да постоји план да у Бањалуку дође 200 миграната, у Калиновик 500, Цвијановићева је рекла да Влада Српске не прихвата никакве те планове, јер је нико није обавијестио о томе, нити је дата сагласност за тако нешто.

„Као Влада смо рекли да немамо могућности за смјештање и не могу се на нивоу Савјета министара доносити одлуке које се односе на Републику Српску без сагласности њених институција, превасходно Владе“, напоменула је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, овакав став Владе нема везе са недостатком људског осјећаја, јер све што је хуманитарног карактера биће обезбијеђено.

„Овдје је ријеч о великим, пројектованим миграцијама које су настале из познатих разлога, зато што се негдје ратовало и мијењали се, како то странци воле да кажу, режими. Ми смо немоћни за такве ствари, немамо капацитет, нисмо развијена Европа, нисмо једнаки институцијама ЕУ. То је проблем који треба да рјешава ЕУ или да отвори границе или на неки други начин“, указала је Цвијановићева.

Она је поручила да је мигрантска криза велики проблем који може нарушити много тога у БиХ.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Cvijanovic-Migrantska-kriza-pokazala-da-nema-saradnje-bhinstitucija-sa-entitetima/480856

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар