Влада РС Главно

Цвијановић: Против Орића су прикупљени бројни нови докази

УКАЗАЛА ДА СУ ПРОТИВ СРБА ПРИМЕЊИВАНИ – И ТО РЕТРОАКТИВНО – СТРОЖИЈИ ЗАКОНИ

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Жељка Цвијановић очекује да сви за које постоји сумња и докази да су починили ратни злочин буду изведени пред лице правде и истиче да су против ратног команданта Армије РБиХ Насера Орића прикупљени бројни докази.

„Републички центар за истраживање рата и ратних злочина предочио је бројне доказе против Орића и зато очекујем да се нађе пред лицем правде“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је подсјетила да је чињеница да је у претходном периоду постојао прилично селективан приступ правди када је ријеч о суђењу за ратне злочине.

„Ту смо видјели нешто што је постојало много година и било пракса у БиХ и нигдје друго – да смо имали ретроактвину примјену закона, односно права и селективан приступ правди, јер су Срби пресуђивани по строжем закону, касније донесеном и ретроактивно примјењиваном, док је над Боњшацима примјењиван закон који је био на снази у вријеме почињења ратног злочина“, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је неприхватљиво да за исте ствари постоје блаже и строже казне.

„У БиХ су многе ствари ишле погрешно, тако и ово“, констатовала је Цвијановићева.

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је ослобађајућу пресуду ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу, сазнаје Срна.

Суд БиХ изрекао је 9. октобра прошле године ослобађајућу првостепену пресуду Орићу и припаднику Армије Сабахудину Мухићу којима је суђено по оптужби за злочин против ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар