Влада РС

Цвијановић: Српска ће сада моћи да се посвети развоју јер ће је у Сарајеву штитити Додик

УКАЗАЛА ДА СРПСКО ЈЕДИНСТВО У САРАЈЕВУ НЕ ЗАВИСИ ОД СНСД ВЕЋ ОД СДС
  • „Нисам претјерани оптимиста, али желим да вјерујем у српско јединство. Требају нам људи у Сарајеву који желе да чују став из Републике Српске. Одлука је у рукама људи из СДС-а да ли подржавају или не такав концепт“
  • „Коалиција СНСД-ДНС-СП и сада Уједињена Српска је стабилна и биће окосница наше будуће политике. Имате људе који су испали `мангупи` на изборима, али имате и оне који су `битанге`. Са `мангупима` се некако и може, али са `битангама` веома тешко. Њих има у свим партијама и једноставно је дошло вријеме да се подвуче црта“

НОВОИЗАБРАНИ предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће њен први потез као предсједника, након формирања власти, бити организација координационог састанка на којем ће јасно бити дефинисани будући потези и начин на који комуницирају сви представници Републике Српске са представницима из Српске на нивоу БиХ.

„Очекујем да ће се сви придржавати договора. Тако бисмо ојачали позицију Српске, са јасном одговорношћу свих политичара из Републике Српске“, рекла је Цвијановићева за „Вечерње новости“.

Она је указала да јединство у Сарајеву не зависи од СНСД-а већ од опозиције, односно СДС-а.

„Нисам претјерани оптимиста, али желим да вјерујем у српско јединство. Требају нам људи у Сарајеву који желе да чују став из Републике Српске. Одлука је у рукама људи из СДС-а да ли подржавају или не такав концепт“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да БиХ не смије бити „уско грло“ за конструктивне идеје које долазе из Републике Српске.

„Посљедње четири године, нажалост, нисмо имали српско јединство на нивоу БиХ. Посебно ме чини незадовољном то што су људи који су представљали Републику Српску на нивоу БиХ били спремни да, обрачунавајући се са СНСД-ом, уствари раде на штету Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Он је додала да је изборни резултат казна таквој политици и да то више не смије да се понавља.

„Имаћемо одбрану Републике Српске у Сарајеву, а када је тамо Република поштеђена притисака, онда можемо да се посветимо развоју“, рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да је њен политички циљ очувана, јака и стабилна Република Српска, те додала да јој однос који је у протекле двије деценије изградила са предсједником Српске Милорадом Додиком много помаже у раду.

„Захвална сам предсједнику Додику на указаном повјерењу. Од њега сам много научила када је у питању важност очувања институција и окупљеност око интереса Републике и мој задатак је да наставим да држим институције на окупу, јасно усмјерене на интерес Републике. Оно што је радио предсједник Додик у свом мандату, мени може само да користи и да буде добра основа за мој будући рад као предсједника“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да нема страх од функције и да нема ту никаквог притиска, те да је предност што на функцији предсједника Српске наслијеђује Додика, јер су уигран тим и тако ће и наставити.

Говорећи о потпредсједнику СНСД-а Радовану Вишковићу, који ће бити предложен за мандатара нове владе Српске, Цвијановићева је рекла да је са њим имала одличну сарадњу и да он зна шта значи играти тимски.

„Осим у политици, дуго је и у привреди, а као народни посланик био је дио наше политичке агенде тако да ће то знатно олакшати наш рад, али и наш концепт окупљености око интереса Републике“, рекла је Цвијановићева.

Поводом изјаве предсједника СНСД-а Милорада Додика након избора да у владајућој коалицији у Српској постоје „мангупи“ који нису радили према коалиционом споразуму, Цвијановићева је рекла да, ако је некоме указано повјерење и дио је коалиције, то мора да испоштује на терену.

„Не видим ништа спектакуларно у изјави о `мангупим`. Коалиција СНСД-ДНС-СП и сада Уједињена Српска је стабилна и биће окосница наше будуће политике. Имате људе који су испали `мангупи` на изборима, али имате оне који су `битанге`. Са `мангупима` се некако и може, али са `битангама` веома тешко. Њих има у свим партијама и једноставно је дошло вријеме да се подвуче црта. Анализа коју радимо додатно ће разбистрити ствари“, рекла је она.

На констатацију да би власт Републике Српске могла остати без опозиције, уколико се настави осипање кадрова, прије свега, оних из СДС-а, Цвијановићева је рекла да Српска неће бити без опозиције, али да је јасно да су многи схватили да је погрешно сводити опозициони наступ на изливе мржње, а без конкретног политичког дјеловања.

„Бити креативна опозиција је једно, али прелазити границе доброг укуса или користити институције БиХ за обрачун са институцијама Републике Српске, то је већ нешто друго“, поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да ће и убудуће присуствовати сједницама Владе Српске, али онда када је то процедурално предвиђено или кад је ријеч о стратешким питањима о којима треба разговарати.

Цвијановићева је истакла да је поносна што је на изборима добила велику подршку жена, али да није охрабрујуће што у новом сазиву Народне скупштине Српске има мањи број изабраних жена.

„Са друге стране, иако се гласачи и грађани по инерцији више опредјељују за мушке кандидате, важно је да и жене буду што видљивије у политици“, рекла је Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар