Влада РС Главно

Цвијановић: Влада РС ће се хитно позабавити мигрантима – имамо разлога да страхујемо

„ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ ДОСАД ПОКАЗИВАЛЕ ЈАВАШЛУК, НЕОДГОВОРНОСТ И НЕСПОСОБНОСТ“
  • „Кад чујете изјаве чланова Савјета министара да су ствари добро припремљене и организоване, а с друге стране видите масу миграната по парковима и улицама, и то све чак и без обезбијеђених чак и врећа за смеће, а камоли нечег другог, онда се питамо за шта су се припремале институције БиХ док су најављивале, а раде то већ неко вријеме, како је пред вратима БиХ 50 хиљада миграната“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Жељка Цвијановић потврдила је да ће Влада Српске на сутрашњој хитној сједници расправљати о питању миграната које је надлежност институција БиХ, а којим се нико озбиљно не бави.

„С обзиром на то да су институције БиХ показале неодговорност, јавашлук и неспособност о питањима која су много мање проблематична, сада кад видимо овај мигрантски талас, који можемо тако звати, онда имамо озбиљан разлог за страх“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је проблем миграната огроман и да су институције БиХ требало да буду „у стању аларма“ при самој најави о доласку неколико десетина хиљада миграната.

„Кад чујете изјаве чланова Савјета министара да су ствари добро припремљене и организоване, а с друге стране видите масу миграната по парковима и улицама, и то све чак и без обезбијеђених чак и врећа за смеће, а камоли нечег другог, онда се питамо за шта су се припремале институције БиХ док су најављивале, а раде то већ неко вријеме, како је пред вратима БиХ 50 хиљада миграната“, рекла је Цвијановићева за „АТВ“.

Она је истакла да је БиХ апсолутно неспремна и за много мање изазове, а да ова ситуација представља озбиљну пријетњу.

„Тога сви морају да буду свјесни, јер се све дешава без адекватних и озбиљних оперативних планова о смјештају, контроли кретања, здравствено медицинском надзору и безбједносној контроли тих лица“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да ЕУ говори како ће помоћи у изградњи капацитета за смјештај миграната, што, како је оцијенила, није никаква помоћ.

„Једина помоћ јесте да им отворе своје границе и распоређују их по својим земљама јер су се ови мигранти, као и сви прије тога, тамо запутили“, каже премијер Српске.

Цвијановићева је рекла да циљ миграната није да остану у БиХ већ да дођу до развијене Европе.

„Ако су се неке европске земље оградиле жицама да би спријече прилив миграната, онда не видим зашто је нама помоћ то да градимо капацитете за њихов прихват и смјештај овдје, а појма немамо ни колико ће остати, ни ко ће да их лијечи, храни, провјерава њихов идентитет у смислу безбједносних ризика“, додаје Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада Републике Српске недавно се бавила овим питањем иако је ово надлежност институција БиХ.

„Закључцима смо изразили забринутост и незадовољство начином на који институције БиХ третирају ово питање. Којекакви акциони планови, интерересорне групе, немају никакво рјешење за овај велики проблем. Ми немамо никакве услове за опсежну акцију збирњавања тако великог броја људи у Српској имајући у виду проблеме с мјештаја, безбједносних и здравствених ризика“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српска истиче да ће Владе сутра расправљати о том проблему.

„Очекујем да ћемо поновити неке од ових закључака и изаћи са неким додатним ставовима“, нагласила је Цвијановићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар