Влада РС

Делегација Српске на челу са премијером Вишковићем представила њене потенцијале у Петербургу

ПОСЈЕТИЛА У РУСКОЈ „СЈЕВЕРНОЈ ПРЕСТОНИЦИ“ И ЊЕН ТЕХНОПАРК
  • Са руководством Привредне коморе Санкт Петербурга разговарано о унапређењу сарадње, њеним потенцијалима и могућностима, као и о повезивању привредника
  • Са руске стране исказана спремност за сарадњу са предузећима у Српској из области туризма, хотелијерства, производње хране, минералних ђубрива, као и производње пољопривредних машина
  • Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић истакао да је Српска опредијељена за сарадњу по питању пољопривредних машина и пољопривредне механизације, као и да располаже производњом здраве хране и квалитетних вина

НА САСТАНКУ премијера Републике Српске Радована Вишковића са руководством Привредне коморе Санкт Петербурга разговарано је о унапређењу сарадње, њеним потенцијалима и могућностима, као и о повезивању привредника.

Притом су представљени прехрамбени производи из Републике Српске, те је разговарано о пласирању и представљању производа из прехрамбене индустрије Српске на руском тржишту.

На састанку је исказана спремност за сарадњу са предузећима у Српској из области туризма, хотелијерства, производње хране, минералних ђубрива, као и производње пољопривредних машина.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да је Српска опредијељена за сарадњу по питању пољопривредних машина и пољопривредне механизације, као и да располаже производњом здраве хране и квалитетних вина.

Пашалић је истакао да су количине вина скромне, када се упоређују са неким општим параметрима производње, али да су веома високог квалитета, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Састанку, који је одржан данас у Санкт Петербургу, осим Вишковића, присуствовали су чланови делегације Републике Српске, док је руководство санктпетербуршке Привредне коморе предводио њен предсједник Владимир Иванович Катенев.     

Вишковић је са делегацијом Републике Српске посјетио у Санкт Петербургу и Технопарк, највећи центар руске „сјеверне престонице“ за индустрију и иновативне технологије.

Tоком посјете и на састанцима са руководством овог пословног комплекса, делегација Републике Српске је упозната са центрима, међу којима су фармацеутски центар и инжењерингцентар за електронску опрему, те са начином рада и са подршком и потенцијалима које Технопарк пружа привреди, иновацијама, почетницима у бизнису и потенцијалним инвеститорима.

Технопарк пружа могућности да различите компаније користе инфраструктуру за свој развој и то је мјесто за привлачење инвестиција и за настајање иновација у привреди, саопштено је из Владе Српске.

Руководиоци различитих сектора представили су могућност подршке.

Кувиков Денис Генадјевич, директор регионалног инжењеринг центра „РИЦ Сејфнет“ представио је истраживање и развој сервиса корисника који се реализује на основу инфраструктуре квантних комуникација, развој софтвера, хардвера и софтверских система као и истраживачке и експерименталне радове.

Уросова Елизабета Андреевна, директор бизнис инкубатора, представила је прво одјељење за развој иновационих рјешења и пословање са заинтересованим за покретање пословања – start-up.

– Пружамо подршку за привлачење инвестиција, извођење пројеката и подршку инвеститорима. Технопарково инкубаторско одјељење „Ингрија“ је међу 10 најбољих у Русији и на овом мјесту привредницима се пружа подршка од идеје до производа, подршка за технолошке стартапе, искуство у реализацији међународних пројеката, подршка око довођења и припремања компанија за излазак на међународно тржиште, као и подршка за улазак на руско тржиште страним компанијама – истакла је Уросова.

У Технопарку је делегација Републике Српске посјетила и лабораторије Регионалног инжењеринг центра АФС, који је иновациони центар за развој технолошких процеса у области производње активних фармацеутских састојака, њихових посредника, полупроизвода и хемијских састојака.

Такође, посјећен је и Центар за прототипирање чије су активности усмјерене на научно-техничку припрему производа и услуга и технологија за индустријску производњу.

Генерални директор Технопарка у Санкт Петербургу Андреј Соколов и премијер Вишковић договорили су да заинтресованим стручњацима из Републике Српске буде омогућен долазак и сарадња са Технопарком у Санкт Петербургу, како би преузели добра искуства и праксе и унаприједили свој рад и пословање у Српској, преноси РТРС.

Генерални директор Технопарка истакао је да је ова институција отворена и спремна за сарадњу са заинтресованим компанијима инвеститорима у Републици Српској.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар