Влада РС

Ђокић: Од хидросистема „Горњи хоризонти“ сви ће имати користи – и Српска и ФБиХ и Хрватска

ИЗЕТБЕГОВИЋ: ИМАМ ПОДРШКУ ХРВАТСКЕ ЗА ПОКУШАЈ ЗАУСТАВЉАЊА ЕКОЛОШКИ ШТЕТНОГ ПРОЈЕКТА
  • Министар енергетике и рударства Петар ЂОКИЋ: Изетбеговић није овлаштен човјек из БиХ који може преговарати са било ким о економским питањима! Зашто Пленковић није позвао овлашћтене у Влади Републике Српске како би добио све потребне информације о овом пројекту?!
  • Пројекат имати огромну вриједност за Републику Српску и за БиХ. Њиме ће бити квалитетно регулисан режима вода у Херцеговини у периоду суше и већег нивоа воде. Дугорочно ће и Хрватска имати огромну корист јер ће ниво воде у Билећком језеру бити већи, што ће дати могућност изградње ХЕ „Дубровник 2“. Ово има политичку позадину и показује да је на сцени бруталан обрачун са Републиком Српском

РЕПУБЛИКА Српска нема намјеру да одустане од изградње система хидроелектрана „Горњи хоризонти“ Дабар, Невесиње и Билећа у који је до сада уложила 147 милиона КМ, поручио је министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Он је рекао Срни да Република Српска мора наставити реализацију тог пројекта, истакавши да су неки од објеката већ завршени, а да ће наредна фаза бити изградња осталих објеката као што су брана, акумулације, те објеката за инсталирање електро и машинске опреме.

Коментаришући данашњу изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића у Мостару да има подршку Хрватске да покушају зауставити пројекат „Горњи хоризонти“, Ђокић је рекао да Изетбеговић није овлаштен човјек из БиХ који може преговарати са било ким о економским питањима.

Изетбеговић има неку политичку улогу у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и очито да себи даје далеко већи значај него што му припада и жели бити неки политички господар у БиХ, бар у ФБиХ код Бошњака“, сматра Ђокић.

Изненађен је, каже, да је хрватски премијер Андреј Пленковић о том пројекту разговарао са неовлаштеним представницима.

Ђокић је упитао зашто Пленковић није позвао на разговор представнике Владе Републике Српске и ресорног министарства како би добио све потребне информације о овом пројекту.

Он је истакао да ће овај пројекат имати огромну вриједност за Републику Српску и за БиХ.

Само је Изетбеговићу пало на памет да послуша неке надрисавјетнике који говоре о томе да ће тај режим вода угрозити еколошку сферу у неком дијелу ФБиХ и Хрватске. Овим пројектом ништа неће бити погоршано, већ побољшано јер ће бити квалитетно регулисан режима вода у Херцеговини у периоду суше и већег нивоа воде“, истакао је Ђокић.

Нагласио је да се по ко зна који пут понавља намјера да се константно жели спречавати развој економије и живота у БиХ.

Ова тема има политичку позадину и показује да је на сцени бруталан обрачун са Републиком Српском и да се он не жели зауставити“, рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да је тај пројекат познат БиХ више од 40 година и да би се давно почео развијати да није било ратних збивања у БиХ, а нагласио је да дугорочно и Хрватска имати огромну корист од овог пројекта јер ће ниво воде у Билећком језеру бити већи, што ће дати могућност изградње ХЕ „Дубровник 2“.

Он је подсјетио да је питање стицања еколошке дозволе за овај пројекат био процес кроз који је прошла „Електропривреда Републике Српске“ и трајао је више од три године.

Рјешавајући по тужбама које су поднесене против Републике Српске због стицања еколошке дозволе Суд БиХ није нашао примједбе које би биле основане. Зато је Република Српска након добијања еколошке дозволе приступила реализацији пројекта“, закључио је Ђокић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Мостару да има подршку Хрватске да покушају зауставити пројекат „Горњи хоризонти“. Изетбеговић је рекао да је с хрватским премијером Андрејем Пленковићем у Дубровнику договорио да то покушају јер би то, како је навео, у потпуности измјенило еколошки систем у Херцеговини.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар